RIZNICA ZDRAVLJA: 100 grama leblebija dnevno čuva srce i snižava holesterol
Leblebija – mahunarka iz porodice bobova ima neverovatne nutritivne vrednosti.
Prepuna je belančevina i sadrži toliko vlakana da stvara osećaj sitosti i po nekoliko sati.
Bogata je antioksidansima, gvožđem, magnezijumom, kalijumom i vitaminima A,E i C. I kuvana leblebija ima dvostruko više gvožđa od iste količine mesa. Iz tog razloga se preporučuje trudnicama i tokom menstruacije.
Jedan je od najboljih izvora proteina, a s obzirom na to da je bogata biljnim vlaknima od velike je pomoći osobama koje boluju od sindroma iritabilnog creva.
Njena blagotvorna zrna imaju oko 15 grama proteina po šoljici. Zato je odličan saveznik u ishrani vegetarijanaca, vegana, a topi kilograme jer pruža osećaj sitosti.
100 grama leblebije dnevno efikasno snižava loš holesterol, poboljšava zdravlje creva, štiti srce, te brani od bolesti srca, dijabetesa.
Možete je pripremati na različite načine, a kako bi dovoljno omekšala možete je nakon umakanja prokuvati s pola kašike sode bikarbone, te nakon toga procediti, sipati novu vodu i nastaviti s kuvanjem.
Obavezno je pre kuvanja ostavite u vodi preko noći, a na kraju posolite kako bi ostala cela.
Kako biste od nje napravili zdrave grickalice, skuvajte da ne budete previše mekan ili uzmite onaj iz limenke pa osušite, nauljite,te dodajte omiljene začine u prahu i pecite na 200 Celzijusa u limu za pečenje. Obavezno promešajte svakih 10 minuta kako ne bi zagorelo.
NEPRAVEDNO ZAPOSTAVLJENA VOĆKA: Evo zašto treba da jedete mušmule
(Pančevac/Stil)