LEPE VESTI PRED PRAZNIKE: Cene svinjetine polako padaju, kilogram buta i za 700 dinara

I druge kategorije svinjetine prodaju se po pristupačnijim cenama, u odnosu na raniji period.

12:28

29.11.2023

Podeli vest:

Mesara
Pixabay

Svinjetina je u mesarama i trgovinskim lancima u Novom Sadu opet malo pojeftinila jer kilogram svinjskog buta košta 835 dinara a bio je oko 1.000 dinara sve do pre nekoliko meseci.

I druge kategorije svinjetine prodaju se, reklo bi se, po pristupačnijim cenama, u odnosu na raniji period.

Na primer, jedna velika trgovina svinjski but prodaje za nepunih 700 dinara kilogram, odnosno 699 dinara, a vrat za samo 619 dinara. Po tim cenama pre nekoliko meseci nisu se mogla kupiti, recimo, rebra.

U mesarama na najprometnijoj Futoškoj pijaci u Novom Sadu but se prodaje od 835 dinara do 860 dinara, a srednja cena karea i vrata je oko 720 dinara.

Kilogram masti i dalje drži cenu jer košta 449 dinara, ali se može kupiti i za 350 dinara u radnji koja prodaje samo čvarke i spržu. U toj prodavnici kilogram čvaraka je već nekoliko meseci 1.500 dinara, a sprža 1.700 dinara kilogram. Prošle godine u ovo vreme čvarci su u toj prodavnici koštali 2.000 dinara a sprža je bila 2.200 dinara.

I sveža slanina za sušenje nije pojeftinila, pošto kilogram sada u mesarama košta oko 800 dinara. Kod sveže slanine može se reći da cena konstantno pomalo raste, verovatno zbog veće potražnje, jer tokom jeseni i zime slaninu sušimo, a leti jedemo sa paradajzom. Podsećamo, kilogram sveže slanine pre dva, tri meseca koštao je blizu 700 dinara.

Tokom decembra i prve polovine januara u mesarama će biti veća potražnja zbog Nove godine i Božića i onda, od kraja januara i u februaru, opet će verovatno doći do spuštanja cena zbog manje potražnje.

(Pančevac/Dnevnik.rs/Z. Delić)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.