KAČAREVCI I DALJE ČUVAJU TRADICIJU Na nekadašnji Dan republike počinju pripreme za Slaninijadu FOTO

17:33

29.11.2023

Podeli vest:

Pančevac

U Kačarevu i dalje čuvaju tradiciju obeležavanja Dana republike koji se do 2002. godine slavio kao državni praznik. Sećanja na zajedničku državu odavno su izbledela, ali oni na ovaj dan kao nekad počinju priprema za svoju „Slaninijadu”.

Na platou ispred svojih prostoija u centru sela već godinama na ovaj dan okupe se brojni prijatelji koji simbolično uz svinjski paprikaš, pravljenje kobasica i čvaraka označe zvanični početak priprema za manifestaciju po kojoj je Kačarevo prepoznatljivo u čitavom svetu. Ovo je i prilika da se evociraju uspomene i da se podsete kako se nekada proslavljao veliki praznik:

– Sećam se kao dete da su se kod nas okupljali brojni prijatelji i rodbina zbog klanja svinja. Jedna od zanimljivosti koje ove mlađe generacije ne znaju je da su se tad tradicionalno spremali čvarci,a vatra i žar bili su nam inspiracija da na ražnjićima sami pečemo meso i da sebi spremamo obrok, kaže Krsto Šaletić iz Kačareva.

Milan Zlatković, mesar iz Kačareva čitave godine priprema mesne đakonije, a danas je došao da pomogne svojim drugarima u pripremanju mesa, jer je redovan učesnik na „Slaninijadi”:

-To je bilo narodno veselje, uveče muzika, kolači, razne pite su se spremale, a preko dana smo ostavljali meso na sušenje. Najviše se tad sušilo, ali smo pravili i crvene i bele kobasice, topili mast i sve što može od svinje da se iskoristi mi smo koristili, kaže Zlatković.

Na ovakvim okupljanjima uvek je i jedan kuvar, a ovde je to Simo Gregović koji je zadužen samo za spremanje svinjskog paprikaša koji se služi majstorima da se nakon napornog posla zaslade:

– Ovde se stavlja kvalitteno meso od vrata, pa jedan papak,jedno uvo, rep i sve se to dobro začini i ovakvom svinjokoskom paprikašu ne može niko da odoli. Žene nam spremaju ukusne salčiće i na kraju svi probamo i sveže kobasice, ističe Gregović.

Nije slučajno ovo vreme izabrano za početak velikog spremanja mesnih prerađevina za duge zimske dane. Vladimir Stoicov, član organizacionog odbora „Slaninijade”objašnjava zašto je krajem novembra najbolje započeti pripremu ovakve zimnice:

– Ovo je najbolje vreme i vreme kad treba meso i slanina da se usole i da se ostave da odleže od 20 do 40 dana u zavisnosti od količine i veličine. Niske temperature i košava doprinose tome da naši proizvodi budu kvalitetni i ukusni. Naše pečenice, kobasice, pršute stoje u pušnicama gde se natenane spremaju da budu gotovi do Slaninijade, nagalašava Stoicov.

„Slaninijada” koja će trajati 4 dana počinje 22. februara i nema sumnje da će vredni domaćini do tad spremiti za svoje posetioce dovoljno raznih specijaliteta po kojima su postali prepoznatljivi.

(Pančevac/G.J.)

PRIJAVITE SE ZA NOVOGODIŠNJI VAŠAR U PADINI Bogata ponuda ručno rađenih božićnih dekoracija, ukrasa i kolača

PČELICA MAJA PRED MALIŠANIMA U KAČAREVU: Pozorišna predstava za decu 30. novembra

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.