SVE ŠTO SMO OBEĆALI SMO ISPUNILI Mali: Do kraja nedelje sledi isplata 10.000 dinara

11:20

02.12.2023

Podeli vest:

printscreen/Prva TV

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali gostuje u jutarnjem programu Televizije Prva.

– Sve što smo obećali smo i ispunili. Peznionerima smo isplatili 20.000 dinara, a juče smo i socijalno ugroženim građanima isplatili po 10.000 dinara – rekao je ministar.

Mali je najavio da do kraja naredne nedelje sledi i isplata po 10.000 dinara svim srednjoškolcima.

– U ove četiri godine, država je izdvojila 9,4 milijardi evra iz budžeta, ono što smo zaradili i uštedeli. To isplaćujemo građanima – dodao je Mali.

On je istakao da ove mere nikako ne oštećuju naš budžet.

– Uprkos svemu što pomažemo, mi imamo mnogo bolje prihode nego što smo planirali za ovu godinu. Uprkos povećanju plata i penzija, a podigli smo plate i u prosveti i u zravstvu, sve te mere i pomoći mi taj novac imamo – rekao je on i pokazao grafikone na kojima se vidi kako i zašto imamo mogućnost da plaćamo.

Istakao je da „na računu danas imamo skoro pet milijardi evra“.

– Imamo bolje prihode nego što smo planirali. Javni dug nam je samo 51 odsto. Na ručunu danas imamo skoro pet milijadri evra, potpuno smo likvidni – rekao je Mali.

– 2012. godine farbike su bile zakatančene, devizni kurs je išao sa 83 dinara na 120. To nije bilo tako davno. Država je tada bila bankrot, nismo imali ni za penzije – istakao je Mali.

Podsetimo, osim oktobarskog povećanja penzija, penzionerima je pre dva dana isplaćeno i 20.000 dinara. Takođe, juče su po 10.000 dinara dobili socijalno ugroženi građani.

O inflaciji

– Već smo na jednocifrenom nivou što se tiče oktobarske inflacije, očekujemo dalje smirivanje od 1. januara. Idemo dalje u povećanje plata i penzija i to do 10 odsto u javnom sektoru, a penzije će rasti 14, 8 odsto. Prosečna penzija u Srbiji biće 390 evra. Idemo sa najvećim rastom minimalne zarade – 17, 8 odsto. Ona će biti u odnosu na 2012. dinara, kad je bila 15.700 dinara, od 1. januara naredne godine biće 47.154 dinara, idemo na preko 400 evra.

(Pančevac/Kurir)

PENZIONERI, DANAS VAM STIŽE 20.000 Mali: Za najstarije izdvojeno više od 33 milijarde dinara

MALI NA TIKTOKU SREDNJOŠKOLCIMA OBJASNIO KAKO DA DOĐU DO 10.000 DINARA Pogledajte uputstvo za prijavu VIDEO

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.