MEĐUNARODNI DAN OSOBA SA INVALIDITETOM Zaštitnik građana: Obezbediti jednake šanse za svakog pojedinca

Pašalić je ukazao na to da se o položaju osoba sa invaliditetom ne govori dovoljno.

11:25

03.12.2023

Podeli vest:

Invalidska kolica
Pixabay

Preduslov za puno i ravnopravno učešće osoba sa invaliditetom u društvu je pristupačno okruženje, izjavio je zaštitnik građana Zoran Pašalić povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Ostvarivanje ljudskih, političkih, ekonomskih i socijalnih prava svakog građanina zavisi od dostupnih informacija, usluga, objekata, zato moramo aktivno i kontinuirano raditi da im se to omogući, naveo je Zoran Pašalić u saopštenju.

Pašalić je ukazao na to da se o položaju osoba sa invaliditetom ne govori dovoljno. Naglašava da vrlo važan aspekt aktivnosti Zaštitnika građana jeste podizanje svesti na svim nivoima o neophodnosti preduzimanja sistemskih mera za unapređenje njihovog položaja, pre svega pristupu obrazovanju, zapošljavanju, zdravstvenoj zaštiti i drugim osnovnim uslugama.

Stoga je, između ostalog, Zaštitnik građana sa Stalnom konferencijom gradova i opština i Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, pokrenuo inicijativu, i već sedam godina zaredom sprovodi javni poziv za dodelu nagrada jedinicama lokalne samouprave za doprinos razvoju pristupačnosti, sa željom da podstakne i oda priznanje onim jedinicama lokalne samouprave koje su u svojoj sredini najviše doprinele razvoju svih oblika pristupačnosti.

Kroz solidarnost, razumevanje i inkluzivne mere možemo stvoriti sredinu u kojoj se svaki pojedinac ceni i podržava kako bi imao jednake šanse za razvoj i ostvarivanje svojih ciljeva, svojih snova, istakao je Zoran Pašalić.

(Pančevac/RTS)

SVETSKI DAN BORBE PROTIV HIV-a: U Zavodu za javno zdravlje Pančevo anonimno i besplatno testiranje

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.