DRŽE SE STARIH RECEPTA Svi pričaju o godišnjoj žurki žena iz Opova

14:09

05.12.2023

Podeli vest:

Aktiv žena Opovo

OPOVO: Godišnje druženje žena u opovačkom hotelu realizuje se više od dve decenije u organizaciji Aktiva žena opštine Opovo, pa su tako i ove godine, njih 125 slavile život i uspešnu godinu koju su ostavile iza sebe.

Kako je za „Dnevnik” rekla predsednica Aktiva Zorica Ugrinov, tradicija je da uz muziku, odličnu hranu, druženje i neizostavne domaće štrudle, sumiraju utiske i vesele se što uprkos brojnim izazovima današnjice uspevaju da odole i očuvaju stare zanate i recepte od zaborava.

– Imamo tombolu i ove godine smo podelili stotinak nagrada, zahvaljujući sponzorima, kojima se i ovim putem od srca zahvaljujemo što su se rado odazvali da učestvuju. Osim žena sa teritorije naše opštine, sa nama su radost podelile i žene iz Beograda, Borče, Pančeva, zatim Čente, Padinske Skele i iz Glogonja, što nam je dokaz da se dobar glas daleko čuje. Godišnju žensku žurku dugo godina organizujemo, a minule decenije kao Aktiv, jer smo od 2013. godine registrovane kao udruženje, i tako smo ozvaničile naš dugogodišnji rad – rekla je Ugrinov.

Kako kaže, udruženje se bavi očuvanjem starih zanata, ručnog rada, ali je tradicionalna kuhinja u njihovom fokusu.

– Prisutne smo na dve naše opovačke manifestacije, pa tako smo tu za Majske dane, kada je Dan Opštine Opovo, na letnjeg Svetog Nikolu. Tada organizujemo etno bazar, kada okupimo dvadesetak udruženja kako iz naše opštine, tako i iz okolnih mesta, pa dođu i iz Pančeva, Zrenjanina, Borče i slično. U oktobru imamo manifestaciju „Miholjski susreti sela”, u okviru koje se realizuje „Banatski slatki dan”. To je naša manifestacija u kojoj se ove godine predstavilo više od 40 učesnika, što samostalnih izlagača, što udruženja. Bilo je tu i naših proizvođača suhomesnatih proizvoda, ili poljoprivrednika koji se bave proizvodnjom paradajza, no akcenat je bio na banatskim kolačima. Tu tradiciju najviše čuvamo, jer, ko može da odoli neprikosnovenim štrudlama, vanilicama, pogačicama u tiganju …– pita naša sagovornica.

 

Saradnja udruženja sa lokalnom samoupravom odlična, potvrđuje Zorica, te da kroz konkurse uspevaju da svoje ideje pretoče u realnost, sa ciljem da kao Aktiv žena u najboljem svetlu predstavljaju Opštinu Opovo. Aktivne su i u radu sa decom, a sarađuju i sa crkvom, te su tako za Božić i za Uskrs za decu umesile više od 500 medenjaka. Sada se pripremaju za 24. decembar, kada organizuju manifestaciju „Novogodišnja teglica” koja ima i takmičarski karakter.

(Pančevac/Dnevnik)

TRI MEDALJE ZA DANICU Pančevka šampionka Srbije!

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.