IVANA SE HEROJSKI BORI SA DVA KANCERA I IMA DA PORUČI SAMO JEDNO: „Sa kojim ste vi to metrom izmerili moj život?“

16:08

07.12.2023

Podeli vest:

Žena
Rina

Značaj preventivnih pregleda ima neprocenjiv značaj u lečenju svih vrsta raka, a posebno kada je u pitanju karcinom dojke. Ivana Pajović Kazaković nije uradila preventivni skrining, zato je u borbi protiv kancera išla težim putem i na žalost ona je obolela od dva tumora, rak dojke i sarkom mekog tkiva. Međutim, ovu ženu nisu napustili ni hrabrost, niti vera u lekare.

„Moja prva rečenica bila je ’Sa kojim ste vi to metrom izmerili moj život’, ja mogu sada da kročim na ulicu i da me više nema, jedino bogatstvo na ovom svetu je zdravlje. A da bi bile zdrave moramo ići na preventivne preglede, zato još jednom apelujem na sve žene da idu i pregledaju se, jer je to najvažnije za zdravlje i oporavak“, rekla je Ivana za RINU.

Ona još jednom naglašava da je preventiva najvažnija, a jedno od glavnih preventivnih oruđa u borbi protiv raka dojke je skrining, pokretni, odnosno mobilni mamograf koji je sada postavljen ispred čačanskog Doma zdravlja, gde će Čačanke moći da obave besplatne preventivne preglede.

„Za pozitivan ishod bolesti apsolutno je bitna preventiva, kao i rana dijagnostika, zato se u čitavoj našoj zemlji, u krajnjem slučaju svuda u svetu, rade preventivni pregledi za određene grupe građana, određenog pola, zavisno od toga o kojim se preventivnim pregledima radi. Mi smo i ranije imali preventivne preglede raznih vrsta, ovde u našem Domu zdravlja radili smo ultrazvučni pregled dojke, zatim se radila analiza krvi za rano otkrivanje karcinoma prostate i sada nešto što je najznačajnije – rana dijagnostika koja daje velike izglede i veliki procenat uspeha u lečenju bolesti”, rekao je dr Aleksandar Pajović, direktor Doma zdravlja u Čačku.

On je naglasio da je danas tu pokretni mamograf koji je postavljen do polovine decembra i već su popunjeni spiskovi, te da je interesovanje Čačanki veliko.

„Pregledi se rade od 9 do 15 časova, obuhvataju starosnu dob žena od 45 do 69 godina, a ukoliko neko ima takozvanu pozitivnu anamnezu, odnosno, ako je neko u porodici bolovao od karcinoma te žene i sa 40 godina mogu doći da urade mamografiju. Mamografija kasnije upućuje i na dalju dijagnostiku”, zaključio je dr Pajović.

(Pančevac/Rina)

IVANJICA POMAŽE OCU 4 DECE: Ispred kuće Vasilija Bažalca stigao sav materijal za izolaciju i uređenje njegovog doma

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.