GASTRO ČAROLIJA BEZ MESA: Evo kako da napravite posne sarme koje će oduševiti vaše goste RECEPT
Posna sarma je ukusna i zdrava alternativa klasičnoj sarmi. Ovaj recept je savršen za sve koji praktikuju post, obeležavaju posnu slavu ili jednostavno žele uvesti raznovrsna jela u svoju ishranu. Ova sarma je bogata ukusom i jednostavna za pripremu.
Sledite korake u nastavku i uživajte u posnom gastronomskom doživljaju.
Recept za posnu sarmu:
Sastojci:
1 glavica kiselog kupusa
2 šolje kuvane leblebije (može i ona iz konzerve)
1 šolja kuvanog prosa
1 crvena paprika, sitno iseckana
1 crveni luk, sitno iseckan
3 čena belog luka, sitno iseckana
2 kašičice suvog začina po izboru (origano, majčina dušica, bosiljak)
So i biber po ukusu
Maslinovo ulje za podmazivanje
Uputstvo:
Priprema kupusa:
Oprati glavicu kiselog kupusa i odvojiti listove. Prokuvati listove u posoljenoj vodi 3-5 minuta. Zatim ih ocediti i ostaviti sa strane.
Priprema nadeva:
U blenderu usitniti kuvanu leblebiju i proso dok se ne dobije glatka smesa. Dodati sitno iseckanu crvenu papriku, crveni luk, beli luk, suvi začin, so i biber. Sve dobro promešati.
Filovanje kupusnih listova:
Na svaki kupusni list staviti deo nadeva, a zatim umotati list oko fila kako biste formirali sarmu. Ponoviti postupak dok se ne potroši sav materijal.
Pečenje:
Veći pleh podmazati sa malo maslinovog ulja pa poređati sarme. Preliti ih šoljicom do dve vode pa pokriti aluminijumskom folijom. Peći ih u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, na pola pečenja skloniti foliju i pustiti da sarme uhvate koricu.
Serviranje:
Posne sarme poslužiti tople, uz prilog po želji. Možete ih poslužiti u hlebu, sa prelivom od biljnog jogurta ili omiljenim posnim sosom.
Ova posna sarma predstavlja ukusno jelo koje će zadovoljiti vaše nepce, posebno u danima posta. Uživajte u ovoj kreativnoj i zdravoj posnoj varijanti najpoznatijeg srpskog jela!
(Pančevac)