GASTRO ČAROLIJA BEZ MESA: Evo kako da napravite posne sarme koje će oduševiti vaše goste RECEPT

13:24

12.12.2023

Podeli vest:

Posne sarme
Printscreen/YT

Posna sarma je ukusna i zdrava alternativa klasičnoj sarmi. Ovaj recept je savršen za sve koji praktikuju post, obeležavaju posnu slavu ili jednostavno žele uvesti raznovrsna jela u svoju ishranu. Ova sarma je bogata ukusom i jednostavna za pripremu.

Sledite korake u nastavku i uživajte u posnom gastronomskom doživljaju.

Recept za posnu sarmu:

Sastojci:

1 glavica kiselog kupusa
2 šolje kuvane leblebije (može i ona iz konzerve)
1 šolja kuvanog prosa
1 crvena paprika, sitno iseckana
1 crveni luk, sitno iseckan
3 čena belog luka, sitno iseckana
2 kašičice suvog začina po izboru (origano, majčina dušica, bosiljak)
So i biber po ukusu
Maslinovo ulje za podmazivanje

Uputstvo:

Priprema kupusa:

Oprati glavicu kiselog kupusa i odvojiti listove. Prokuvati listove u posoljenoj vodi 3-5 minuta. Zatim ih ocediti i ostaviti sa strane.

Priprema nadeva:

U blenderu usitniti kuvanu leblebiju i proso dok se ne dobije glatka smesa. Dodati sitno iseckanu crvenu papriku, crveni luk, beli luk, suvi začin, so i biber. Sve dobro promešati.

Filovanje kupusnih listova:

Na svaki kupusni list staviti deo nadeva, a zatim umotati list oko fila kako biste formirali sarmu. Ponoviti postupak dok se ne potroši sav materijal.

Pečenje:

Veći pleh podmazati sa malo maslinovog ulja pa poređati sarme. Preliti ih šoljicom do dve vode pa pokriti aluminijumskom folijom. Peći ih u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, na pola pečenja skloniti foliju i pustiti da sarme uhvate koricu.

Serviranje:

Posne sarme poslužiti tople, uz prilog po želji. Možete ih poslužiti u hlebu, sa prelivom od biljnog jogurta ili omiljenim posnim sosom.

Ova posna sarma predstavlja ukusno jelo koje će zadovoljiti vaše nepce, posebno u danima posta. Uživajte u ovoj kreativnoj i zdravoj posnoj varijanti najpoznatijeg srpskog jela!

(Pančevac)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.