U NAREDNE TRI GODINE STIŽE NAM NAJHLADNIJA ZIMA: Meteorolog Todorović otkriva o kakvoj pojavi je reč

15:22

13.12.2023

Podeli vest:

Pixabay

Meteorolog Nedeljko Todorović gostovao je u jutarnjem programu Kurir televizije gde je govorio o zimama u Srbiji. Naime, Todorović je upozorio da nam uskoro sledi zima kakvu dugo nismo videli i koja se pojavljuje svaku 21 godinu.

– U Beogradu je prvi sneg pao prošle zime, 12. decembra, ali je svega 2 cm bio debeo. I onda je bilo suvo, pa je bilo malo snega, pa ga nema 10 dana, pa padne jedno desetak. Tako da je prošle zime najveći snežni prekrivač u Beogradu zapravo pao u aprilu, tačnije 4. aprila. Bilo je u nekim delovima grada i preko 20 cm. To je igra prirode. Ako pogledamo statistički srednje datume prvog i poslednjeg snega u Beogradu, prvi je bio 23. novembra. A poslednji datum je 21. mart, tako da neke godine prebacimo taj datum, nekad izostane. Prošlih zima je često kasnio, pao je tek možda u januari i februaru. Ali zato dođu godine ili decenije kada padne, ima ga i po pola metra – rekao je Todorović i dodao:

– Da podsetim, februara 2012. zaledeli su se i Sava i Dunav, u Beogradu je bilo 53 cm snega. Čitav februar bio je ledan, bilo je tzv. 20 ledenih dana, znači sve vreme je temperatura bila ispod 0 stepeni. To je prava zima. Ali takve zime dođu jednom u 8 ili 10 godina. I između toga su ove naše zime, malo kiša, malo sneg, malo toplo, malo hladno. Možda će naredna zima bita dobra zima. Postoji neponovljivost zima, onih pravih zima. Dakle, 1962. godina, 1984. godina, 2005. godina i onda posle 21 godine, a to je ritam Sunca, dolazi dobra zima. Dakle u naredne tri zime treba da bude jedna od oštrijih zima.

DANAS DO 17 STEPENI Temperatura iznad proseka, u Vojvodini kiša

(Pančevac/Kurir)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.