STIŽU HLADNI FRONT I SNAŽNA MEĆAVA: Evo gde će pasti i više od 20 cm snega

17:58

14.12.2023

Podeli vest:

printscreen/youtube/RTS

Prema vremenskoj prognozi “Weather2Umbrella”, posle jačih kišnih padavina, na Kopaoniku je u toku prepodneva počeo da pada i sneg.

Očekuje se da jača snežna padavina traje tokom celog dana, u početku u višim delovima Kopaonika, a do uveče snežna granica spustiće se i na niže predele.

RHMZ najavljuje hladnije vreme i formiranje snežnog pokrivača
Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) najavio je u sledećim danima hladnije vreme i formiranje snežnog pokrivača.

– U petak, 15. decembra, pretežno oblačno, na severu suvo, u ostalim krajevima mestimično sa kišom. U brdsko-planinskim predelima jugozapadne, južne, jugoistočne i istočne Srbije padaće sneg koji se krajem dana i tokom noći očekuje ponegde i u nižim predelima.

U subotu, 16. decembra, slab sneg će padati samo na jugu i istoku zemlje, uz prestanak padavina posle podne i uveče.

U višim predelima ukupno se očekuje od 10 do 20 cm snega, lokalno i više, a u nižim oko 5 cm.

Od nedelje suvo, a početkom sledeće sedmice ponovo toplije vreme – stoji u najavi RHMZ.

Prognoza „Weather2Umbrella“
Posle jutarnjih 2 stepena na Kopaoniku, temperature je pala na -1 stepen, a do večeri će biti i dalje u padu, manje od -5 stepeni.

Očekuje se da na Kopaoniku danas padne i do 20 centimetara snega. Nastaviće da pada i sutra, u petak 15. decembra i biće praćen jakim severnim vetrom, uz snežnu mećavu. Temperatura će biti -8 stepeni i očekuje se dalje povećanje snežnog pokrivača.

Na Kopaoniku će tokom vikenda vladati pravi zimski uslovi, uz temperature i niže od -10 stepeni, a otopljenje se očekuje od ponedeljka.

Meteorolozi dodaju da s obzirom na jake snežne padavine na Kopaoniku danas i sutra, biće ga i na putevima, a uz temperature ispod 0 stepeni se očekuje opasnost od poledice. Neophodna je zimska oprema, a na putevima se očekuje i do 5 centimetara snega.

Pored Kopaonika, sneg će danas da padne i na drugim višim planinama, na Zlataru, Goliji, Tari, kasnije i na Zlatiboru, a pred kraj dana i uveče kiša će preći i na niže planine, a očekuje se i na planinama jugoistočne i istočne Srbije.

Do petka ujutro snežna granica spustiće se na 700-800 metara nadmorske visine, lokalno i niže.

– Talas obilnijih padavina premestio se ovog jutra prema jugu, tako da je tokom prepodneva obilna kiša sa pljuskovima pala na zapadu i jugozapadu Srbije, a posle podne i uveče se očekuje na jugu, dok će istovremeno na severu padavine prestati – objavio je “Weather2Umbrella”.

Na jugu Srbije će biti i uslova da pljuskovi budu praćeni i grmljavinom, a ovi grmljavinski sistemi do juga Srbije pristizaće preko Crne Gore i Albanije sa Jadranskog mora.

Duvaće slab severozapadni vetar, a usled prodora hladnog fronta očekuje se i pad temperature vazduha i biće hladnije u odnosu na jučerašnji dan, kada je izmereno prolećnih prolećnih 20 stepeni.

Maksimalna temperatura biće danas od 8 do 12 stepeni, u Beogradu do 10 stepeni.

Prema vremenskoj prognozi „Weather2Umbrella“, u predelima sa padavinama danas se očekuje od 10 do 30 milimetara kiše po kvadratnom metru, osim na severu Srbije. Najobilnije padavine očekuju se na jugu i jugozapadu, lokalno i do 40 litara po metru kvadratnom.

KIŠA SAMO UJUTRU U Vojvodini suvo, u ostatku Srbije kiša i sneg

(Pančevac/Novosti)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.