RODE BILE VREDNE U NOVOGODIŠNJOJ NOĆI Bebe se rađale širom Srbije i unele radost u mnoge gradove

12:26

01.01.2024

Podeli vest:

Pixabay

Rode su tokom novogodišnje noći bile vredne pa su na veliku sreću roditelja unele radost u više gradova Srbije.

Prve bebe u novogodišnjoj noći u Beogradu, dečak i devojčica, rođene su u porodilištu u Višegradskoj, obe u prvoj sekundi Nove godine. Dečak ima 3.920 grama i 51 centimetar, a devojčica je dugačka 51 centimetar i teška 3.800 grama. Interesantno je da su obema mamama ove prve bebe rođene 2024. godine, četvrto dete.

U Sremu bebe krenule da se rađaju od rane zore

U Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici 1. januara u 7 sati i 25 minuta porodila se Milica Aleksandrović iz Brestača. Rodila je devojčicu dugačku 45 centimetara i tešku 2.690 grama.

U 7 sati i 51 minut rođena je druga bebu u Sremu, a prva iz Sremske Mitrovice. Branislava Vladisavljević iz Radenkovića na svet je donela dečaka dugačkog 49 centimetara i teškog 3.050 grama, piše portal „Sremske televizije“.

U Šapcu prva beba rođena sat nakon ponoći

Na Instagram stranici „Vesti Šabac“ objavljena je vest o prvoj bebi rođenoj u Šapcu u 2024. godini.

„Prva beba rođena u 2024. godini u šabačkom porodilištu je Anisija, koja je na svet došla 1. januara u 01.15. Devojčica je teška 2 kilograma i 860 grama, dugačka 51 centimetar, a po rođenju dobila je ocenu devet. Anisija je drugo dete 28-godišnje Ane Antonić iz Glušaca.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Šabačke Vesti (@vestisabac)

„Po tradiciji Moto klub „Čivija“ iz Šapca „najbržoj bebi“ darovao je srebrnjak, a Ani Antonić uručila ga je Gordana Dragić, glavna sestra Službe za ginekologiju i akušerstvo Opšte bolnice „Dr Laza K. Lazarević“.“, stoji u opisu.

Kod „Era“, prva beba iz Nove Varoši

„Prva beba u Užičkoj bolnici došla je na svet 00.46. Srećno roditeljima iz Nove Varoši“, navodi se u opisu objave „Oglasne table Užice“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by OGLASNA TABLA (@oglasnatabla)

Anisija – ime koje se sve češće daje na Balkanu

Pažnju javnosti zaokupila je beba iz Šapca, usled neobičnosti imena koje su roditelji odabrali za devojčicu. Navodno, prema jednom od predanja, ono označava dobrodušnu, mladu ženu.

Žensko ime Anisia u prevodu znači „korisno“ ili „izvršno“. Ova definicija u potpunosti karakteriše glavna svojstva žene koja nosi ovo ime. Odgovornost, marljivost, suzdržanost i svrhovitost njeni su životni motivi. U ruskoj verziji ime Anisya je češće.

Ukratko, devojčice se zovu Nisa, Anisa, Anya. Naziv se odnosi na crkvu, pošto je prema predanju sveta mučenica Anisija živela na području Soluna, gde je i stradala od strane vojnika koji ju je ubio nakon što je ona branila lik i delo Hristovo.

(Pančevac/Blic)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.