PRIVATNI LUNARNI MODUL PEREGRIN POLETEO NA MESEC Planirano sletanje 23. februara

14:42

08.01.2024

Podeli vest:

Pixabay

„Peregrin“, prvi američki lunarni modul u poslednjih 50 godina, uputio se ka Mesecu i pokrenuo nadmetanje privatnih kompanija za isporuke letelica Američkoj vazduhoplovnoj i svemirskoj administraciji (NASA), ali i drugim potencijalnim kupcima. Pokušaj sletanja na Mesec planiran je za 23. februar.

Modul „Peregrin“ kompanije „Astrobotik tehnolodži“ lansiran je na potpuno novoj raketi „vulkan“, kompanije „Junajted launč alijans“ (ULA).Raketa „vulkan“ je poletela sa kosmodroma na Floridi i odnela modul u orbitu oko Meseca.

Pokušaj sletanja planiran je za 23. februar.

Kompaniji „Astrobotik tehnolodži“ iz Pitsburga cilj je da bude prva privatna firma koja je uspešno sletela na Mesec, što su do sada postigle četiri države.

Sjedinjene Države su poslednji put pokrenule misiju sletanja na Mesec u decembru 1972. godine. Tom prilikom su Džin Kernan i Harison Šmit iz „Apola 17“ postali 11. i 12. čovek koji su hodali Mesecom.

Novi program svemirske agencije „Artemis“, nazvan po sestri bliznakinji grčkog boga Apolona, nastoji da vrati astronaute na površinu Meseca u narednih nekoliko godina. Međutim, pre kraja 2024. godine, najpre će poleteti modul sa četiri astronauta, koji će samo kružiti u orbiti Meseca.

Raketa „vulkan“ dugačka je 61 metar i predstavlja nadograđenu verziju uspešne rakete „Atlas B“ koju su proizveli kompanije „Boing“ i „Lokid-Martin“ u okviru zajedničke kompanije ULA, navodi Rojters.

Kompanija milijardera Džefa Bezosa „Blu oridžin“ obezbedila je dva glavna motora za raketu „vulkan“.

(Pančevac/RTS)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.