ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE PANČEVO: Obeležavanje Nacionalnog dana bez duvana 30. i 31. januara

13:53

29.01.2024

Podeli vest:

Pixabay

Zavod za javno zdravlje Pančevo ove godine Nacionalni dan bez duvana obeležava 30. januara sa Crvenim Krstom Pančevo i 31. januara sa Ekonomsko-trgovinskom školom „Paja Marganović“ Pančevo.

U saradnji sa Crvenim krstom Pančevo održaće se vršnjačka edukacija volontera Crvenog krsta na temu štetnosti duvanskih proizvoda, dok će sledećeg dana učenicima srednje ekonomsko trgovinske škole stručnjaci iz Zavoda održati predavanje na istu temu.

Zavod za javno zdravlje Pančevo kontinuirano svake godine realizuje i edukacije za učenike šestih razreda osnovnih škola u Južnobanatskom okrugu na temu štetnosti duvanskih proizvoda sa ciljem da, zajedno sa prosvetnim radnicima, utiče na smanjenje nastanka ove bolesti zavisnosti kod mladih.

U cilјu podrške i motivisanja pušača za odvikavanje od pušenja, Institut za javno zdravlјe Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” je u junu 2022. godine pokrenuo besplatnu telefonsku liniju i internet stranicu https://ostavipusenje.rs/. Odgovori na pitanja pušača koji razmišlјaju da prestanu da puše ili su to već odlučili, kao i onih koji su već prestali i pokušavaju da održe nepušači status, mogu se dobiti svakog radnog dana od 11 do 14 časova pozivom na broj 080 020 0002.

U Srbiji se svakog 31. januara tradicionalno obeležava Nacionalni dan bez duvana, ove godine pod sloganom „365 dana bez duvana”.

U okviru obeležavanja ovog Nacionalnog dana bez duvana naglašavaju se štetni efekti i javnozdravstvene posledice upotrebe duvanskih proizvoda i izloženosti duvanskom dimu i aerosolima drugih proizvoda koji sadrže nikotin. Takođe, ističe se značaj usvajanja mera kontrole duvana koje su zasnovane na dokazima. Primena drugih mera kontrole duvana dovela je da smanjenja učestalosti pušenja cigareta na globalnom nivou sa 22,8 odsto u 2007. godini na 17,0 odsto u 2021. godini (29 odsto muškaraca i 5 odsto žena).

Mere kontrole duvana uključuju i zakone kojima se zabranjuje pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima. Ovi zakoni štite stanovništvo od udisanja kancerogenih materija i drugih štetnih supstanci iz duvanskog dima i aerosola iz drugih nikotinskih proizvoda. Pored toga, zabrana pušenja u javnim i radnim prostorima, podstiče pušače da ostave pušenje.

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.