DA LI JE BEZBEDNO JESTI PROKLIJALI KROMPIR? Nova istraživanja daju odgovor na ovo pitanje

16:19

17.02.2024

Podeli vest:

Pixabay

Proklijali krompir ima zelene tačkice iz kojih rastu „pipci“ ili klice. Nastanak klica na krompiru je normalan fiziološki proces koji može da dovede do propadanja ovog povrća.

Krompir se suši, dehidrira, postaje mekan i više nije za upotrebu. Ovo su posledice nepravilnog čuvanja ovog povrća. Ako krompir čuvate u plastičnoj kesi na sobnoj temperaturi, on može da traje do tri nedelje.

Kada krompir počne da klija, njegovi „pipci“ imaju visoku koncentraciju jedinjenja zvanih glikoalkaloidi koja mogu izazvati oštar, neprijatan, gorak ukus. U proklijalom krompiru nalazi se i jedinjenje solanin, koje se prirodno nalazi u patlidžanu, paradajzu i paprici. Ako mu je koncentracija visoka, može da bude štetan.

Simptomi trovanja solaninom (specifična vrsta prirodnog toksina koji se nalazi u pokvarenom krompiru) izaziva groznicu, glavobolju i bolove u stomaku.

Ako krompir ima nekoliko malih klica, one se mogu očistiti dok se krompir ljušti.

Krompir sa tamnim mrljama i zelenom korom

Često kada ljuštimo krompir vidimo crne tačke i na nekim mestima zeleni krompir. Crne tačkice su posledica udara pri transportu.

Krompir koji je bio izložen svetlosti će početi da proizvodi hlorofil (što rezultira zelenom bojom) kao i solanin. Ako je zelena nijansa svetla i prožima veći deo krompira, ne treba ga koristiti.

Krompir je najbolje čuvati u frižideru

Najbolji način da sprečite da krompir proklija je da ga pravilno skladištite. Krompir treba čuvati na sobnoj temperaturi na suvom, tamnom mestu – u papirnoj vrećici koja propušta vazduh.

Preporuka je da se krompir ne treba čuvati sa avokadom, paradajzom, crnim lukom ili jabukama.

„Stručnjaci su ranije savetovali da se krompir ne čuva u frižideru i da ga ne treba hladiti, jer niske temperature povećavaju koncentraciju šećera koji proizvode akrilamid, koji je kancerogen. Nova istraživanja savetuju da se krompir čuva u frižideru“, istakao je nutricionista Rahaf Al Boči, portparol Akademije za ishranu i dijetetiku SAD.

(Pančevac/RTS)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.