LUČA LETI U SVEMIR: Prvi crnogorski satelit biće lansiran sa kosmodroma u Rusiji i doneće podatke značajne za čovečanstvo

11:46

27.02.2024

Podeli vest:

Rina

Za mlade i talentovane inovatore iz Podgorice više ni nebo nije granica, jer su oni među prvima u regionu osmislili satelit koji će poleteti u svemir, a kojem su dali ime „Luča“.

Okupljeni u organizaciji Montenegro Space Research, mladi inovatori su uspešno prevazišli sve prepreke i sada su u toku finalni radovi kako bi sve bilo spremno za prvi let.

– Luča će biti lansirana u decembru mesecu sa kosmodroma u mestu Vostočni u Rusiji. Raketa koja će biti lansirana biće Sojusa, koja predstavlja jednu od najboljih raketa koju koriste i Amerikanci i Rusi. U 90 procenata Luča je završena, tj. tehnički deo, a sada joj sledi veliki broj testova jer je ova industrija i te kako skupa i zahtevna. Podrazumeva najveći mogući stepen kvaliteta, a svi ovi testovi kojima podleže Luča su veoma komplikovani. To su testovi na vibracije, zvuke, kao i tehnički testovi tipa funkcionalnost solarne baterije, potrošnja energije i tome slično – kazao je za RINU Nikola Perović iz Montenegro Space Research.

Rina

Za satelit Luča mladi tim inovatora dobio je finansijsku podršku od Vlade Crne Gore i bivšeg premijera Dritana Abazovića. Plan je da Luča ostane u orbiti tri godine, a za sve to vreme prikupiće izuzetno važne informacije.

– Podaci koje Luča prikupi biće dostupni čitavom svetu, zato što je u planu da koristimo radio amaterske frekvencije. „Luča“ može biti od pomoći u radio komunikacijama, tj njena uloga može biti zanimljiva radio amaterima iz Crne Gore i cijelog svijeta. Luča u sebi sadrži kameru visoke rezolucije i jedan senzor koji je razvijen na moskovskom univerzitetu, a on je namenjen za partikularne čestice, tj. čestice koje se oslobađaju tokom sunčevih oluja. Sam naziv Luča znači Futon, i njen zadatak je da izučava svetlost, kaže Nikola.

Rina

Satelit Luča je malih dimenzija, ali je od velikog značaja za Crnu Goru. Luča predstavlja veliki korak napred za Crnu Goru u oblasti svemirske tehnologije i istraživanja.

– Ovaj projekat je veliki iskorak za naučnu zajednicu Crne Gore. Naučna zajednica Crne Gore će imati priliku da sarađuje na svemirskim istraživanjima i da stekne dragoceno iskustvo u oblasti svemirskih tehnologija. Ovo može podstaći razvoj naučnih kapaciteta unutar zemlje. Za obične građane Crne Gore, Luča će biti izvor nacionalnog ponosa i inspiracije za mlade ljude da se zainteresuju za nauku, tehnologiju i svemirska istraživanja. Takođe, ovaj projekat može doprinijeti podizanju svijesti o važnosti investiranja u nauku i tehnologiju, zaključuje ovaj mladi inovator.

Mladi naučnici, kako kažu, na ovome definitivno neće stati, pa nas iz svemirske crnogorske radionice očekuje još inovativnih dela.

(Pančevac/Rina)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.