NIKOLA IMA 20 GODINA, VOĆNJAK I VAŽNU PORUKU: „To što ti svojim rukama proizvedeš to nema nigde, ali ne može sve preko noći”

13:07

27.02.2024

Podeli vest:

Printscreen/Agromedia

Mladi poljoprivrednik Nikola Kosanović iz Starih Banovaca pretvorio je nekoliko ari svog placa iza kuće u voćnjak.

Nikola je odlučio da zasadi šljivu, krušku, jabuku i kajsiju na 6.5 ari površine. Na površini koja je nekada bila pod pšenicom i kukuruzom, sada je voćnjak sa 35 stabala kruške, 30 stabala jabuke, 25 stabala šljive i 12 stabala kajsije.

Odakle ideja za podizanje voćnjaka?

Kako Nikola tvrdi, od malih nogu je imao želju da zasadi voćnjak, pa mu dodatni rad, pored primarnog posla, ne predstavlja nikakav problem. Voćnjak ima različite vrste zato što Nikola veruje da treba imati svega po malo.

„Iskoristio sam 6.5 ari placa da podignem 140 stabala u sistem kap po kap. U domaćinstvu volimo da u kući ima domaćeg voća, a određene količine se odvajaju za kvalitetnu rakiju kojoj se raduje rodbina, prijatelji i kumovi“, rekao je Nikola.

Nikola je voćnjak podigao pre četiri godine, a pohvalio se da je šljiva prošle godine jako dobro rodila, za kojom inače vlada i velika potražnja. Pola roda je išlo u prodaju, a pola je otišlo u rakiju. Što se tiče taktike sadnje, Nikola je uspeo da ostvari sukcesivno rađanje, pa tako prvo stignu šljive, zatim kajsija, a za njom slede jabuke pa kruške.

Procenat primanja sadnica u Nikolinom voćnjaku je 100 odsto, a na pitanje gde je prikupio neophodno znanje odgovara – AGROmedia portal, različita predavanja na Poljoprivrednom fakultetu, kao i drugi izvori kojim pristupa putem interneta.

„Uz volju i prikupljeno znanje, uspeo sam da podignem voćnjak sam, uz korišćenje sistema kap po kap. Planovi su mi da se proširim i da zasadim bar još toliko stabala koliko sada ima“, rekao je Nikola.

Ima li brzih para u ovom poslu?

,“Nema brzih para. Prve tri godine nije bilo roda, šljiva je prošle godine rodila malo ozbiljnije. Jako dobar rod se može očekivati tek nakon pete ili šeste godine. Prvih četiri godine se mora raditi i ulagati svaki dan, jaka volja i trud da bi se onda taj rod ostvario u petoj godini maksimalno”, kaže Nikola.

On još dodaje da je za uspeh veoma važno da čovek voli to što radi. Mladim ljudima ima da poruči da ,,rad na selu obećava”, a domaći proizvodi ne mogu ni da se kupe ni da se plate nigde.

„To što ti svojim rukama proizvedeš to nema nigde, ali ne može sve preko noći”, zaključuje Nikola.

(Pančevac/Agromedia)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.