ROMANTIČNE PREVARE VREBAJU STARICE Mama se zaljubila u vojnika iz Nigerije, poslala mu novac, nikad ga nije videla

13:38

29.02.2024

Podeli vest:

pexels

„Mama se zaljubila u ‘vojnika iz Nigerije’, on traži novac. Kako joj objasniti?“, napisala je njena ćerka na društvenoj mreži, tražeći savet. Ako vam nepoznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, odustanite od takve komunikacije i ne uplaćujte novac, savetuje policija u takvim slučajevima.

Ali, gotovo da nema nedelje u kojoj se ne desi neka takva „romantična prevara“ putem društvenih mreža pa opet, uglavnom starije usamljene žene, nasedaju na kriminalnu šemu u kojoj ostaju bez životnih ušteđevina.
Jednu takvu priču ispričala je članica Fejsbuk stranice Mamine tajne.
Otac nam je umro pre 5 godina. Majka se nedavno uplela u mrežu internet prevare gde je nasela na priču o vojniku iz Nigerije koji nakon meseci dopisivanja od nje traži novac. Iznos je 6.500 eura”, kaže zabrinuta kći.

Nadalje, obrazlaže da su ona i sestra razgovarale s majkom i objasnile joj da takve prevare na društvenim mrežama nisu nova stvar te da policija intenzivno upozorava starije osobe da ne nasedaju.

“Bojim se da ona još misli da je njena priča drugačija. To je katastrofa koliko se poigravaju tuđim osećajima i igraju na emotivnu kartu. Sestra i ja smo jako zabrinute za nju, bojimo se da ne padne u finansijske probleme zbog te kriminalne organizacije. Molimo vas, pomozite nam savetima kako da joj otvorimo oči i objasnimo da mora prekinuti tu ‘vezu’”, zaključuje svoj opis neugodne i opasne situacije.

“Nažalost, teško ćete joj otvoriti oči. Jedna meni tada bliska osoba, prosvetna radnica, obrazovana mlada žena, takođe je nasela na takvu priču. Žena se zaljubila i tu nema pomoći. Uzalud priče i dokazi”, napisala je jedna Emira.
Nešto konstruktivniji savet dala je Vanja. “Ako joj piše ljubavna pisma, poruke, pesme, kopirajte to u Google. Tako ćete saznati odakle je to uzeo, a možda će vas odvesti i na stranicu koja upozorava ili istražuje prevarante. Često su ti prevaranti jako loši u engleskom jeziku pa onda kopiraju te ljubavne poruke s interneta. Možete i pronaći grupu na Facebooku koja razotkriva takve prevarante, ali tražite na engleskom”, savetuje.

“Ma možete vi njoj pokazati što hoćete, ali njena psiha razmišlja drugačije. Ne znam koliko mama ima godina. Ja bih svojoj uzela telefon, ako ne shvata prevaru, zbog njenog dobra. Uzela bih ga i bacila u vodu. Pokušala bih ga blokirati na sve načine”, nešto je nasilniji pristup koji savetuje Lana.

Šta kaže policija?
Romantična prevara jedna je od najčešćih finansijskih online prevara u kojoj se prevarant pretvara da želi romantičnu vezu, a cilja žrtve na stranicama za upoznavanje, društvenim mrežama ili putem e-pošte kako bi ostvario protivpravnu imovinsku korist.Policija upozorava građane da budu oprezni pri komunikaciji na društvenim mrežama i stranicama za upoznavanje.

Počinitelji tzv. romantičnih prevara kroz komunikaciju iskazuju snažne osećaje prema žrtvi, a nakon što zadobiju njeno poverenje traže novac, darove ili podatke o bankovnim karticama.

Takođe mogu tražiti i da im žrtva pošalje osobne fotografije ili videozapise.

Iz policije podsećaju građane da ne prihvataju komunikaciju s osobama na društvenim mrežama za koje nisu u mogućnosti proveriti njihov identitet i postojanje, a posebno da ne veruju ovakvim ili sličnim ponudama putem društvenih mreža. Ako vam nepoznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, odustanite od takve komunikacije i ne uplaćujte novac.

Ako posumnjate da se radi o prevari ili nekom drugom protivpravnom ponašanju, događaj odmah prijavite policiji.

(Pančevac/Penzionisani)

DANAS JE POSEBAN DAN Kada slavite rođendan kada ste rođeni 29. februara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.