POZORIŠNA NEDELJA: Ja sam Akiko 4. marta i Sećaš li se 10. marta

14:12

01.03.2024

Podeli vest:

KCP

Naredne nedelje u Kulturnom centru Pančeva publika može pogledati dve sjajne predstave – višestruko nagrađivanu „Ja sam Akiko“, nastalu u u produkciji Kulturnog centra Pančeva, i predstavu „Sećaš li se“ Teatra Vuk iz Beograda.

Pozorišna predstava „Ja sam Akiko“ nastala po romanu Stefana Tićmija i u režiji Milje Mazarak, na programu je u ponedeljak, 4. marta u 19.30, na Sceni KCP-a. Ulogu tumači Sofija Mijatović Lazarov.

Prema rečima rediteljke Milje Mazarak, „Predstava „Ja sam Akiko“, od lepeze tema iz Tićmijevog romana, u prvi plan stavlja odnos deteta i roditelja, kroz priču o odrastanju bez jednog roditelja i o dečijoj usamljenosti. U predstavi starija Akiko, kroz uspomene koje vadi iz „svojih kofera“ priseća se ključnih događaja iz detinjstva i prevazilazi svoje unutrašnje sukobe nastale upravo iz odnosa sa roditeljima, što je nekako neminovnost i tačka u kojoj smo svi isti.

Takođe, Akiko nije obična devojčica, ona je drugačija od svojih vršnjaka, ona je mudra i zatvorena u svom svetu ali slobodna i hrabra u svojim mislima, idejama i stavovima i kao takva, predstavnica je svih različitosti koje ovaj svet u kojem živimo čine bogatijim. Akiko je poput Malog princa – ne voli brojeve, nema godine, ne veruje u granice i podele i uprkos preporuci da je predstava za decu uzrasta iznad 7 godina, ona poziva i sve one koji se osećaju „odraslo“ da takođe pogledaju predstavu.”

Predstava „Sećaš li se…“ Teatra Vuk u režiji Vesne Stanković na programu je u nedelju, 10. marta, u 19.30. Uloge tumače Ljiljana Blagojević i Sonja Kolačarić.

U duodrami „Sećaš li se…” Ljiljana Blagojević (u ulozi glumice u penziji – Ljubice Hadžimarković) i Sonja Kolačarić (u ulozi glumice srednje dobi – Jelene Pavlović) govore o mladosti u vreme svoje mladosti, i o mladosti u vreme svoje starosti, o umetničkim i drugim slobodama, o detaljima koji im ruže ili ulepšavaju svet. Kao kod Godoa, gde vreme stoji, a svaki sekund je ispunjen, predstava podstiče publiku na smeh, setu, zapitanost i kolektivni odnos prema trajnim vrednostima.

Predstava „Sećaš li se..” je više od predstave. Ona je razotkrivanje, demistifikacija, autoironisanje jednog vazda mističnog poziva kao što je gluma. Tekst predstave nije zbir anegdota i pošalica o ovom pozivu, nego rezultat višedecenijskog iskustva brojnih dramskih delatnika na sceni i pred kamerama. Cilj nije da zasmeje publiku niti da publiku uvuče u patetiku saosećanja sa akterima, nego da joj omogući da na trenutak zaviri u jedan skroviti svet, koji se nikad ne vidi, čak se i ne nazire kroz zavese, kostime, scensku šminku, teatarski govor i mizanscen – ističe Vesna Stanković, koja pored dugogodišnjeg glumačkog staža već više od dve decenije piše, producira i režira.

(Pančevac)

NE MOGU TI REĆI DA TE VOLIM

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.