OPADA broj obolelih od VELIKOG KAŠLJA, a MALE BOGINJE ne posustaju!

19:02

26.03.2024

Podeli vest:

Pixabay

U Srbiji opada broj obolelih od velikog kašlja, pokazuju zvanični podaci Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“. Po njima, broj obolelih je sa nekoliko stotina na nedeljnom nivou, pao na tek nekoliko desetina.

Naime, kako se broj osoba kod kojih je dijagnostikovan veliki kašalj (pertusis) smanjivao, najbolje pokazuje podatak da je od početka godine do 11. februara on registrovan kod 400 osoba. Taj broj se 18. februara povećao na 502, a 3. marta na 849, odnosno za nedelju dana je veliki kašalj potvrđen kod 347 osoba.

Prethodni izveštaj, od 15. marta, pokazao je da je za nedelju dana veliki kašalj potvrđen kod 156 osoba, pa je ukupan broj od početka godine bio 1.005. Već današnji, najnoviji izveštaj pokazuje veliki pad – za 7 dana ova bolest je potvrđena kod 47 osoba.

– Zаključnо sа 22. martom priјаvljеna su ukupnо 1.052 pоtvrđеnа slučаја pеrtusisа kоd kојih је diјаgnоzа pоstаvljеnа оd pоčеtка 2024. gоdinе. Оd početka 2024. godine priјаvljena su dva smrtna ishoda uzrokovana pеrtusisоm kоd nеvаkcinisane dece od dve i po, odnosno tri meseca – navodi se u izveštaju Instituta „Batut“.

Najviše potvrđenih slučajeva bilo je starosti do 20 godina, odnosno u uzrastu od 10 do 14 godina.

I podaci za Beograd, pokazuju pad u broju obolelih od velikog kašlja. Za nedelju dana, od 17. do 24. marta u prestonici je on potvrđen kod 21 osobe.

Za razliku od velikog kašlja, male boginje, odnosno morbile još ne posustaju.

Do sada su male boginje registrovane kod 40 osoba, najviše u Beogradu gde je broj obolelih 33.

Među obolelima je desetoro dece uzrasta od jedne do pet godina. Među njima, devetoro je bilo nevakcinisano, a jedno dete je primilo jednu dozu vakcine sa komponentom protiv morbila, deset nevakcinisanih osoba uzrasta od 8 do 25 godina, dve potpuno vakcinisane osobe uzrasta 14 i 16 godina, kao i 11 osoba starijih od 35 godina nepoznatog vakcinalnog statusa.

Komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod troje obolelih.

(Pančevac/K1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.