Crna Gora dobila Sklonište za žrtve trgovine decom i mladima: Može da primi deset lica, ali i osobu sa invaliditetom

10:33

02.04.2024

Podeli vest:

RINA

PODGORICA – „Crna Gora je nakon 16 godina dobila Sklonište za žrtve trgovine decom i mladima. Bezbednost svakog pojedinca, a naročito dece i omladine na početku su i na kraju svake borbe za bolje društvo i lepšu budućnost“, poručio je Milojko Spajić predsednik Vlade, povodom otvaranja.

„Obaveza države je da se predano bori protiv svih oblika kriminala, koji nažalost obeležavaju brojna detinjstva. Razumljivo je da u globalnom svetu Crna Gora ne može sama rešiti ovo pitanje, ali može biti delom rešenja. Naša zemlja mora jačati svoje institucije, kreirati adekvatne zakonske propise, usvajati najbolje prakse i intenzivirati međunarodnu saradnju u cilju suzbijanja trgovine ljudima kao jednog od najtežih pojavnih oblika organizovanog kriminala. Zato je ovo samo prva u nizu aktivnosti koju ćemo preduzeti ovim povodom“, istakao je premijer Spajić.

„Ministarstvo rada i socijalnog staranja uradilo je veliki posao u ovom projektu, čime je dokazalo želju da na efikasan način rešava sva otvorena pitanja i da prepozna probleme i pruži odgovore. Maksimalna sigurnost i zaštita mora biti osigurana kroz specijalizovane usluge za sve žrtve trgovine ljudima“, poručila je ministarka Naida Nišić.

U tom smislu je otvaranje skloništa važan korak u stvaranju ambijenta, koji će pomoći najranjivijima, onima čija se detinjstva prekidaju na najsuroviji način.

„Trgovina ljudima, posebno decom je problem svetskih razmera, koji pogađa sve zemlje, bez obzira na društvene, političke ili ekonomske prilike koje vladaju u njima. To je višeslojan, kompleksan i dinamičan društveni fenomen kojeg karakteriše prikrivenost. Ova ozbiljna posledica jedne društvene bolesti mora biti sanirana i mi moramo svi zajedno mnogo više da radimo, da branimo žrtve i osuđujemo zločin. Za žrtve treba da obezbedimo uslove za rehabilitaciju, dok za zločince pravda treba da kaže svoju reč“, naglasila je ministarka Nišić.

Izgradnju Skloništa finansirala je Vlada Crne Gore uz tehničku podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori. Objekat ima 200 m2, a može da primi deset osoba. Jedna soba prilagođena je osobama sa invaliditetom.

(Pančevac/RINA)

AKCIJA MUP-A U NIŠU Uhapšeno petoro ljudi zbog trgovine ljudima! Primoravali maloletnicu na prostituciju!

MEDŽIK DŽONSON SA SUPRUGOM U TIVTU: Crna Gora je SPEKTAKULARNA! Lepo je i luksuzno FOTO I VIDEO

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.