ODRŽAN MEĐUNARODNI SAJAM OBRAZOVANJA „PUTOKAZI”: Odgovor na pitanje kuda dalje

13:14

11.04.2024

Podeli vest:

Pokrajinska vlada

Na Novosadskom sajmu je održan devetnaesti Međunarodni sajam obrazovanja „Putokazi”, koji je pružio sveobuhvatnu ponudu srednjeg i visokog obrazovanja u našoj zemlji, kao i srednjih škola i fakulteta u Slovačkoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, a ponude za nastavak školovanja predstavila je i Ambasada Kanade.

Na otvaranju sajma su govorili ministarka prosvete u Vladi Republike Srbije prof. dr Slavica Đukić Dejanović, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žolt Sakalaš i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević, a manifestaciju je otvorio gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla je tom prilikom da će se naredna tri dana na Novosadskom sajmu slaviti obrazovanje i znanje.

– „Putokazi” u životu dece su izuzetno značajni – kako one koja imaju predškolski nivo obrazovanja, tako i osnovaca, srednjoškolaca i fakultetski obrazovanih mladih ljudi. Obrazovanje je jedan od ciljeva života roditelja, nastavnika i obrazovnog sistema naše zemlje. Imala sam prilike da na univerzitetskom i drugim štandovima vidim izvanredne poruke o tome koliko fakulteti imaju inovativnog u svom radu i činjenicu da na maternjem jeziku nacionalnih manjina u Vojvodini postoji velika ponuda. Obrazovanje je preduslov za bolju budućnost – izjavila je ministarka prosvete.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žolt Sakalaš istakao je da je Sajam obrazovanja jedna velika izložba ideja i mogućnosti, kao i prilika da učenici osnovnih i srednjih škola steknu širu perspektivu u pogledu izbora obrazovne životne staze, te otuda i njegov naziv. Prema njegovim rečima, važno je biti prisutan na ovoj manifestaciji da bi se mogao dobiti dragocen uvid u obrazovne prilike koje su na raspolaganju mladima. Sakalaš je naveo da će podrška ovoj važnoj manifestaciji i ubuduće biti dosledna i iskrena.

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoran Milošević istakao je da je Univerzitet u Novom Sadu za 20 odsto povećao broj istraživača za proteklih sedam godina, dok je 65 odsto više objavljenih radova u referentnim časopisima, pri čemu je svaki naučnik unapredio svoj rad za 30 odsto.
Sve na jednom mestu

Posetioci su tokom tri dana bili u prilici da se upoznaju s mogućnostima školovanja u obrazovnim institucijama u Srbiji, ali i u inostranstvu. Promovisano je više od 500 obrazovnih profila državnih i privatnih srednjih škola i srpskih univerziteta. Predstavile su se mnogobrojne resorne republičke i pokrajinske institucije i predočene su novine iz oblasti obrazovanja u Srbiji. Posetioci su mogli da se informišu o stipendijama, o budućnosti državne mature, dualnom obrazovanju, o inovativnim metodologijama u obrazovanju itd. Među učesnicima su bili i Ministarstvo odbrane Republike Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Održane su i mnogobrojne stručne tribine posvećene reformama obrazovnog sistema i dodeljena priznanja Novosadskog sajma za kvalitet i počasnih priznanja Novosadskog sajma. Jedan od dobitnika je i pančevačka Mašinska škola.
Prema rečima organizatora, osnovna ideja ovog sajma je da se učenicima osnovnih i srednjih škola olakša pronalazak odgovora na pitanje kuda dalje.

(Pančevac/Z.S.)

Pokrajinska vlada finansira investicione projekte u Pančevu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.