POČINJE UPISNA GROZNICA: Telentovani đaci prvi kreću u akciju!

18:02

12.04.2024

Podeli vest:

Printscreen/RTV Pančevo

Osmaci koji žele da upišu neko od mnogobrojnih specijalizovanih srednjoškolskih odeljenja, od ponedeljka 15. aprila, mogu da se prijave za polaganje prijemnog ispita.

Naime, naredne nedelje počinje elektronsko prijavljivanje učenika za testove znanja i sposobnosti za upis u specijalizovana odeljenja gimnazija, kao i za umetničke srednje škole.

Prijave se popunjavaju preko portala Moja srednjaš kola. Oni koji veruju isključivo konvencionalnom načinu, to mogu da urade 19. i 22. aprila neposredno u osnovnim školama ili srednjim školama u kojima je organizovano polaganje prijemnog.

Maturanti naklonjeni prirodnim naukama mogu da konkurišu za upis u specijalizovana odeljenja za matematiku, fiziku, IT, biologiju i hemiju, dok oni koji su zainteresovani za društvene nauke mogu da upišu specijalizovana odeljenja za geografiju, istoriju, scensku i audio-vizuelnu umetnost, filološke nauke.

Prošlogodišnji upis pokazuje da je najveće interesovanje bilo je za specijalizovana IT odeljenja u gimnazijama, dok je od umetničkih škola najveše učenika privukao smer likovno. Za informatiku i računarstvo prijavilo se 2.208 kandidata, što je bilo duplo više od broja slobodnih mesta u specijalizovanim odeljenjima. Inače za talentovane učenike prošle godine bilo je oko 4.500 mesta, a na prijemni je izašlo 7.072 kandidata.

Da bi položili prijemni učenici treba da reše minimum 50 odsto zadataka. Međutim, neće svi koji polože prijemni moći da upišu specijalizovana odeljenja, jer je interesovanje veće od broja mesta. Vredi istaći da đaci koji polažu prijemni za specijalizovana odeljenja nisu oslobođeni male mature, tako da će oni zajedno sa vršnjacima polagati završnjni ispit 17, 18. i 19. juna.

Da podsetimo, prijemni ispiti u umetničkim školama likovne oblasti biće održani 10, 11. i 12. maja, a za upis u odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za biologiju i hemiju -11. maja. Za učenike sa posebnim sposobnostima za filološke nauke prijemni će biti 11. i 12. maja, a za učenike sa posebnim sposobnostima za scenske i audio-vizuelne umetnosti 11. maja.

Osmaci koji žele da se upišu u muzičku ili baletsku školu polagaće prijemni ispit 17, 18. i 19. maja. Prijemni ispit za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku, za učenike sa posebnim sposobnostima za fiziku, i za đake sa posebnim sposobnostima za geografiju i istoriju održaće se 18. maja. Ujedno, za upis u bilngvalna odeljenja neophodno je položiti prijemni 18. i 19. maja, a oni koji žele da upišu Matematičku gimnaziju i specijalizovana matematička odeljenja rešavaće zadatke 19. maja.

Preliminarni rezultati prijemnog biće objavljeni od 13. do 21. maja, a konačni rezultati biće objavljeni od 14. do 22. maja.

(Pančevac/Z.S.)

PRIJAVE ZA UPIS U SREDNJU BALETSKU ŠKOLU OD 15. APRILA Evo kako da se upišete u BŠ „Dimitrije Parlić“ Pančevo

MINISTARSTVO PROSVETE OBEZBEDILO BESPLATNE UDŽBENIKE: Prijava za traje do 20. aprila!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.