SRBI U PAMET SE, OVO GRČKI POLICAJCI NE PRAŠTAJU Skidaju tablice zbog lošeg parkiranja

14:46

13.04.2024

Podeli vest:

Printscreen/YT

Saobraćajni propisi jednako važe za Grke i za strance. U ovoj državi i dalje je na snazi ovlašćenje policiji da skida registarske tablice usled nepropisnog parkiranja. Za ozbiljne prekršaje, oduzimaju se i dozvole. Stoga, turisti treba da se pričuvaju i ovog visokog troška, koji ih neće zaobići ukoliko se neodgovorno ponašaju. A na sve već podignute cene smeštaja, hrane i boravišnih taksi, kazneni namet samo će pokvariti odmor.

Manjak parking mesta veliki je problem turističkih centara koji nije zaobišao ni Grčku. U jeku sezone, tokom jula i avgusta posebno je izazovno pronaći propisno stajalište za automobil. Neretko se bira prvo slobodno mesto, koje je često zabranjeno. A to grčki saobraćajci ne praštaju. Prema rečima direktora Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA) Aleksandra Seničića, oduzimanje tablica je legitimno odavno i nema naznake da se propisi ublaže.

– Osim privremenog oduzimanja registarskih tablica, za ektremne saobraćajne prekršaje, oduzimaju se i vozačke dozvole – kaže Seničić. – Dogovor sa nadležnima u Grčkoj je da se tablice odmah vrate vlasniku vozila, uz dokaz o plaćenoj kazni. U slučajevima ozbiljnijih prekršaja ne možemo ništa, jer zakon važi i za građane Grčke i za strance, a oni ne žele da menjaju propise bez obzira ko je pogrešio.

Ko se bahato ponaša u svojoj zemlji, pokušaće iste trikove i u tuđoj. Naročito kada je reč o nepropisnom parkiranju. Kod Grka to ne prolazi, i, kako kaže Seničić, treba da se snose posledice za neodgovornost. Pravnu pomoć pružaju u Ambasadi Srbije u Atini i Konzulatu u Solunu.

Kako prenosi portal „Grčka info“, najčešći kažnjivi slučajevi su kada vozači zatvore prilaz drugim kolima, autobusima, supermarketu, hotelu ili privatnoj kući. Nekada zagrade prilaz poštama, bankama i ostalim javnim objektima, a mnogi parkiraju na trotoarima ili ulicama čime sprečavaju prolaz vozilima hitnih službi.

– Dešavalo se da dodatnu neprijatnost turistima donosi situacija kada policija tablice skine u dane vikenda. U tom slučaju vozači mogu da plate kaznu tek prvog radnog dana, u ponedeljak. Ukoliko je neko planirao da se vrati kući u subotu ili nedelju, ovo može da dovede do neplaniranog produžetka letovanja i velikih dodatnih troškova. Zamolite vaše domaćine u smeštaju da vas upute gde možete sigurno i bezbedno parkirati vaš automobil. Ukoliko letovalište nema besplatan parking pitajte vlasnike smeštaja ili predstavnika agencije da vas upute gde postoji parking koji se plaća – savetuju na pomenutom sajtu.

Trenutna kazna za nepropisno parkiranje u Grčkoj iznosi 40 do 80 evra i može se platiti u bilo kojoj lokalnoj pošti. Prilikom preuzimanja tablica u nadležnoj policijskoj stanici, turisti sa sobom treba da imaju papirić koji mu je policajac ostavio na šoferšajbni i dokaz o plaćenoj kazni.

Bez dokumenata i do 30 dana
PREMA grčkom zakonu o drumskom saobraćaju, u slučaju nepropisnog parkiranja osim skidanja tablica i novčane kazne može biti primenjena i kazna oduzimanja vozačke dozvole na 10, 20 ili 30 dana. Nekada su komandiri policije raspoloženi da odmah nakon uplaćene kazne ili sutradan vrate vozaču tablice i sva dokumenta, a nekada zadržavaju pravo da ih ne vrate narednih 30 dana. Nakon što istekne to vreme, policija tablice šalje u konzulat, a konzulat ih šalje na adresu u Srbiji.
(Pančevac/Novosti)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.