„POZORIŠNA ČITAONICA KOD STERIJE“: Predstavljanje monografije o Ivanu Vukovu u Vršcu

14:25

18.04.2024

Podeli vest:

Printscreen/YT/Regionalna TV Banat Vršac

Prva monografija o glumcu Narodnog pozoršta „Sterija“ u Vršcu: „Ivan Vukov“ biće predstavljena večeras od 18 sati u donjem pozorišnom foajeu ove kuće kulture koji će ujedno, svečano biti otvoren kao „Pozorišna čitaonica kod Sterije“.

Ideja ovog projekta jeste da se komunikacija sa publikom učini prisnijom i otvorenijom. Razvija se uz podršku KOV-a (Književna opština Vršac) čija će izdanja i deo eksponata kroz ovaj dugoročni program ubuduće biti vidljiviji. Tako će posetioci pozorišta „Sterija” u sklopu svoje čitaonice moći da vide i „Kutak Vaska Pope” sa autentičnim nameštajem koji je ovaj znameniti pesnik čvrsto povezan sa Vršcem koristio. Svoj kutak dobio je i Ivan Vukov, a u planu je da se deo prostora posveti takođe i uspomeni na Petra Krdua.

Objavljivanjem najnovije monografije, odnosno prve koja je posvećena vršačkom glumcu Ivanu Vukovu, pozorište „Sterija” posle više od 40 godina vraća se i izdavačkoj delatnosti. Poslednje obimnije delo koje se tiče istorije vršačkog teatra u čijem izdavanju je učestvovalo Narodno pozorište „Sterija“ objavljeno je 1981. godine. Tada je svoje prvo i jedino izdanje dobila monografija o pozorištu „Sterija“ od 1945. do 1975. godine.

„Želja nam je da se vratimo pisanoj reči i to onoj koja prati i razvija našu bogatu lokalnu pozorišnu kulturu. Kao i u drugim važnim pozorištima u svetu i u našem vršačkom ima na pretek materijala za teorijska istraživanja o teatru i o drami koje treba ovekovečiti kroz pisana dela. Na taj način generacijama koje dolaze možemo da ukažemo na značaj naše pozorišne institucije koju im ostavljamo u amanet na dalje staranje i razvoj i uputiti poruku da nikada ne odustaju od svoje kulturne baštine“, kaže Ivan Đorđević, v.d. direktora Narodnog pozorišta “Sterija”.

Dramski umetnik Ivan Vukov davne 1954. godine, kako navodi Đorđević, sprečio je zatvaranje pozorišta „Sterija”.

„Smatram da je važno da danas, kada naš teatar nije ni blizu takvih namera, njegov rad treba učiniti javnim i vidljivim. Ivan Vukov je takođe bio svedok vremena posle Drugog svetskog rata kada su se pozorišta na prostoru bivše Jugoslavije osnivala i učestvovao je u tim poduhvatima. Jedna od važnih priča iz tog perioda je osnivanje Narodnog pozorišta u Prištini, tako da ova knjiga pored pogleda na život i delo glumca Ivana Vukova predstavlja vrstu teatrološke studije koja pruža uvid u tokove i razvoj pozorišta na našim prostorima u različitim istorijskim razdobljima“, objašnjava Ivan Đorđević.

Autorka knjige „Ivan Vukov“ Bojana Ivanov-Đorđević trenutno radi i na monografiji 80 godina pozorišta „Sterija” u Vršcu koja bi trebalo da bude objavljena tokom 2025. godine, kada vršački teatar slavi svoj jubilej.

Monografiju „Ivan Vukov“ večeras će predstaviti teatrolog Radomir Putnik, reditelj Vladimir Lazić, kao i Dragoljub Đorđević, predsednik SUBNOR-a, kao i glumci pozorišta „Sterija“.

(Pančevac/Politika)

„IZLET“: U Novom Sadu počelo snimanje filma po romanu Miće Popovića

„VELIKA PLJAČKA TRAMVAJA“: Novi film Slobodana Šijana premijerno prikazan u Rumuniji

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.