SNEG, pljuskovi i HLADNOĆA do OVOG datuma!

Novi proračuni za period od 19. do 23. aprila simuliraju premeštanje dva ciklona koji bi doneli obilnije padavine, a snežna granica će ponovo biti vrlo niska.

08:00

19.04.2024

Podeli vest:

pexels-pixabay

Pred nama je period relativno hladnog vremena uz česte padavine. Novi proračuni za period od 19. do 23. aprila simuliraju premeštanje dva ciklona koji bi doneli obilnije padavine, a snežna granica će ponovo biti vrlo niska. Tek oko 27. aprila stoji signal za vraćanje temperatura u okvire proseka, ali bi se nestabilno vreme nastavilo.

Danas promenljivo oblačno i relativno hladno, nad istočnim i središnjim predelima uz padavine povremeno. Preko 700mnv i dalje mogući susnežica i sneg, piše Marko Čubrilo u novoj vremenskoj prognozi za Srbiju.

Nad zapadom regiona više sunca, a delimično rezvedravnje će se posle podne i uveče polako širiti i nad ostali deo regiona. Noć ka petku bi zbog toga mogla biti vrlo problematična jer će minimumi biti dovoljno niski da u drugom delu noći, posebno pred zoru biti pojave slabog mraza.

Za sada najveća opasnost postoji u predelima koji su preko 800mnv, a noć bude vedra i tamo bi ponegde mraz mogao biti i oko -3 stepena Celzijusa, što će sigurno usloviti određenu štetu na biljni kulturama.

U predelima ispod 500mnv mraz će uglavnom biti slab, prizeman, ispod 2m visine, a gde će ga biti zavisi od jako mnogo faktora koji se tiču lokalnih odlika reljefa, brzine vetra i količine vedrog neba.

Štete će ponegde biti pa predlažem da oni koji su u mogućnosti preduzmu neke mere zaštite, posebno gde su zasadi biljaka koje su jako osetljive. Današnji maksimum od +4 do +13 stepeni Celzijusa.

Sutra malo do umereno oblačno uz nešto više sunca i neznatno toplije ali i dalje prohladno. Nad južnim delom regiona više oblaka, ponegde uz slabe, prolazne padavine. Duvaće umeren, severozapadni vetar, dok će se dnevni maksimum kretati od +7 do +15 stepeni Celzijusa.

Prvog dana vikenda bi posle hladnog jutra uz ređu pojavu slabog mraza, tokom dana na zapadu već bilo oblačno i hladno uz slabu kišu posle podne i sneg preko 800mnv dok bi na istoku regiona na kratko otoplilo te bi maksimum u subotu bio od +8 na zapadu do oko +18 na istoku regiona.

Od subote kasno posle podne do ponedeljka pre podne modeli simuliraju premeštanje ciklonske aktivnosti preko jugoistoka Balkanskog poluostrva što bi uslovilo jače pogoršanje uz pojačan vetar i padavine. Trenutno stoji signal za obilnije padavine (preko 15mm) nad većim delom BiH, istočne Hrvatske i delovima Srbije, posebno nad središnjim i severnim.

Kako će temperatura ponovo biti u padu noć ka ponedeljku i ponedeljak rano ujutro ponovo mogu usloviti spuštanje snežne granice ispod 300mnv te bi nizije istočne Hrvatske, severne i istočne BiH kao i zapadne Srbije mogle imati prolazan sneg, dok se u predelima preko 800mnv ponovo očekuje sneg, lokalno i obilniji.

U nedelju i ponedeljak relativno hladno uz maksimume od +4 do +12 stepeni Celzijusa. Posle kraće stabilizacije jutarnji proračuni od utorka do četvrtka simuliraju premeštanje novog ciklona i ponove potencijalno obilnije padavine, posebno nad središnjim i istočnim predelima, dok bi snežna granica verovatno bila na oko 800mnv.

Delovi središnje i istočne BiH, istočne Hrvatske, većeg dela C.Gore i velikog dela Srbije bi ponovo mogli akumulirati i oko 20mm te bi u koliko se ovakve simulacije održe to sigurno označilo veliko ublažavanje ako ne i kraj suše nad ovim predelima.

Maksimumi bi se oko narednog utorka i dalje kretali ispod proseka, uglavnom od +5 do +13 stepeni Celzijusa, dok bi rizik od pojave mraza bilo manji nego u narednih nekoliko dana zbog dosta oblaka i pojačanog vetra koji se očekuje u ovom periodu.

(Pančevac)

Plemenita misija: Kad je Zoki ušao u salu s harmonikom za Mikicu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.