VUČIĆ: Rezolucija o Srebrnici je nemačka ideja, podržana od strane NATO i svih ostalih

18:59

19.04.2024

Podeli vest:

Printscreen/RTV Pink

Predsednik Aleksandar Vučić gost je Nacionalnog dnevnika na televiziji Pink.

Vučić će govoriti o pritiscima sa kojima je suočena Srbija, o borbi za pravo i pravdu u Ujedinjenim nacijama i drugim aktuelnim temama.

Govoreći o združenoj taktičkoj vežbi sa bojevim gađanjem Vojske Srbije „Vihor 2024“, Vučić kaže da je zadovoljan pripremom same vežbe i njene organizacije.

– Suštinski moramo da napustimo koncept četiri brigade. Moramo imati jedinice za delovanje u svim rodovima vojske. I jedinice da dronovima za izviđanje, dronove kamikaze, dronove sa bombama… Ne možete da imate brigadu zaduženu za jedno, za drugo. Promenila su se vremena i način ratovanja. Istovremeno, pokazali smo mnogo veću snagu – rekao je on.

Istakao je da je sva tehnika nova i da mu je bilo interesantno da vidi sistem „ALAS“.

– Samo je u dva metra promašio, to je dozvoljena razdaljina. Na tome smo dugo radili, i na dronovima koji su od izuzetnog značaja. Dronovi kamikaze su gotovo svi pogodili. Nemam ni problem da pomenem i značaj privatnih kompanija, iako uvek navijam za državni sektor. Kompanija PRDC je pokazala danas dron koji nosi 12 mina od 60 mm. Zamislite sada udaljenost rovova u nekom brdskom području, dovoljno je da podignete taj dron i da bacate mine u neprijateljske tranšeje. Danas je 12 od 12 pogodilo u centar mete – kazao je Vučić.

On kaže da su PASARSI obavili veliki posao i da su pogodili dronove mete koje je napravio PRDC.

– Sve su pogodili, a pokazali su i kako mogu da deluju i na oklopna vozila. Mnogo toga smo videli, vrhunsku obučenost i bez greške pripremljeno sve. Videli smo i glupe komentare Kurtija. Smeta mu što smo 30 km udaljeni od administrativne linije. Pa sada treba u centru Beograda da pravimo. To nekada postaje tragikomično, koliko gluposti treba da slušate od ljudi iz regiona i nekih svetskih zvaničnika – dodaje predsednik.

Vučić je rekao da živi za uspeh i napredak naše zemlje.

– Sve što smo danas videli je novo, i očekujemo ogroman novac iz domaće industrije. Čak 500 različitih novih oruđa koji će postati deo Vojske Srbije. Ljudski faktor je ono što je problem svuda u Evropi. Teško je dobiti ljude, iako sada imaju veoma veoma visoke plate, posebno specijalci. Sada to širimo i na specijalne tenkovske jedinice i na druge – rekao je on.

Predsednik kaže da je svaki korak u vojsci teško napraviti, i da ćemo pre kraja ove godine imati preko 4.500 dronova kamikaza „komarac“.

– Moramo imati na stokovima preko 10.000, a kasnije i preko 100.000. To su potrebe koje su za nas važne. Uskoro iz jedne druge zemlje uvozimo neke druge dronove, što se Rafala tiče čekamo još da potpišemo ugovor. To je preskupo, ali je strašno važno za obezbeđivanje bezbednosti naše zemlje – ističe Vučić.

On je potom govorio i o glasanju za rezoluciju o Srebrenici u UN.

– To je nemačka ideja, podržana od strane NATO i svih ostalih. Pronašli su i Ruandu, pronašli su i Novi Zeland i Čile. Našli su i nekoliko zemalja koje su uvek bile sponzori takvih projekata, poput Malezije i Jordana. Pridodaje im se i Severna Makedonija, tako da nema tu velike filozofije. Hvala im na tome, valjda je to zahvalnost za ono što smo uradili za Skoplje. Video sam i Austriju tu, ništa čudno sa obzirom na sve ono što Šalenberg radi protiv naše zemlje – kaže predsednik.

Dodaje da je nešto što potpada pod ingerencije Saveta bezbednosti preseljeno u GS UN.

– Znali su da bi Rusi i Kinezi stavili veto, i zato sada idu u GS UN, jer očekuju sigurnu većinu i hoće da zadaju udarac Srbima i Srbiji. Hoće da unize Srbiju u Savetu Evrope. Nemci su tu igru vodili u GS UN, Amerikanci im se priključili. Ja sutra imam važan i težak razgovor sa Džimom O Brajenom, pa poslepodne putujem za Njujork. I to oko SE, sve što je govorila Dora Bakojani je laž i sramota. Ona nije dolazila u Beograd da priča sa nama, dva puta sam prihvatao razgovore sa njom i svaki put su otkazani – rekao je on.

(Pančevac/Novosti)

VUČIĆ SA ZVANIČNICIMA DOMINIKE I SURINAMA Zahvalio sam im na poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije

VUČIĆ PRIMIO AKREDITOVANA PISMA AMORUSA: Zahvalni smo Suverenom Vojnom Malteškom Redu na humanitarnim aktivnostima

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.