DIPFEJK NA UDARU ZAKONA: Krivična odgovornost za neprikladnu kreaciju!

09:10

26.04.2024

Podeli vest:

PIXABAY

Svedoci smo sve većeg broja kreiranih seksualno eksplicitnih „dipfejk” sadržaja koji preplavljuju društvene mreže.

Mnoge države se već uveliko pripremaju da jasnim zakonskim rešenjima stanu ovoj pošasti na put. Tako će uskoro ova opasna rabota postati krivično delo u Engleskoj i Velsu, s obzirom na to da raste zabrinutost zbog zloupotrebe veštačke inteligencije s ciljem eksploatacije i zlostavljanja žena.

Sam nacrt zakona predviđa da svako ko napravi seksualno eksplicitnu sliku neke druge odrasle osobe bez njenog odobrenja, pa čak i ako nema nameru da tu sliku podeli s bilo kim, rizikuje krivično gonjenje i novčanu kaznu bez gornjeg limita, saopštilo je ministarstvo pravde Velike Britanije.

U Engleskoj i Velsu je već sada ilegalno deliti eksplicitne „dipfejk” sadržaje bez saglasnosti osobe čije se lice koristi u izradi sadržaja, a prekršiocima preti kazna zatvora.

Da podsetimo, „dipfejk” je fotografija ili video-snimak koji je stvoren manipulacijom, često uz korišćenje veštačke inteligencije, a s ciljem stvaranja utiska da je neko učinio ili rekao nešto što zapravo nije. Novo krivično delo biće uvedeno kroz izmene i dopune postojećeg krivičnog zakonika.

(Pančevac/Z.S)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.