LEPO LICE SRBIJE: Deca u narodnoj nošnji, okićena zvončićima i vrbovim grančicaa zapevala ispred Crkve svetog Lazara u Ljubiću

16:39

27.04.2024

Podeli vest:

RINA

Čačak – Lazareva subota ili Vrbica praznik je na koji u crkvama širom Srbije može se videti veliki broj mališana. Lepa slika poslata je sa ustaničkog brda Ljubić u Čačku gde su se i ove godine ispred Crkve Svetog kneza Lazara okupili članovi KUD „FRA“ koji čuvaju i poštuju trdiciju.

– Danas je dan koji treba obeležiti podsetiti na tradiciju, da se okupimo, ovo je obično i praznik mladih. Deca su jutros sa radošću poranila i okitila se zvončićima i vrbovim grančicama, nije im bilo teško da porane i da zapevaju ispred ove divne crkve na Ljubiću. Deca vole ovakva druženja, oni su navikli, sada se raduju Vaskrsu i Đurđevdanu”, rekao je za RINU Mlađo Ristanović ispred KUD-a „FRA” u Čačku.

Vrbica je praznik koji se uvek slavi subotom uoči praznika Cveti. Običaji koji su vezani za Lazarevu subotu su zaista stari, oni se praznuju još od IV veka, a to je uspomena na Vaskrsnuće Svetog Lazara.

– Znamo dobro da ga je Isus Hristos vaskrsao i odatle krenuo u Jerusalim. Zapravo to čudo koje se dogodilo potvrđuje samu hrišćansku religiju.

Ovo je uvod za sutrašnji praznik Cveti, jer je tog dana Isus Hristos ušao u Jerusalim, narod ga je dočekao sa palminim grančicama, a mi ovde u Srbiji koristimo vrbove grančica, jer kod nas nema palmi. Vrbe imaju kod nas dugu tradiciju, vezane su za izvornost, za dugovečnost, za zdravlje i napradak i ovo je kruna prolećnog ciklusa običaja”, rekla je Snežana Šaponjić Ašanin, etnolog Narodnog muzeja u Čačku.

(Pančevac/Rina)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.