NOVA ZGRADA U OKVIRU GIMNAZIJE: Pančevo danas i sutra

15:37

09.05.2024

Podeli vest:

Miloš Šupica

Gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović posetio je danas radove na izgradnji nove zgrade Gimnazije „Uroš Predić“. Grad Pančevo je u budžetu odvojio sredstva za dvogodišnju realizaciju ovog projekta, čija će neto površina iznositi 981m².

„Uveliko su u toku radovi na izgradnji novog objekta u krugu pančevačke Gimnazije koji će imati 12 novih prostorija, stavljenih na upotrebu kako nastavnom osoblju, tako i svim učenicima Gimnazije. U razgovoru sa nastavnicima i direktorkom Gimnazije, institucije koja ima izuzetan značaj za Grad Pančevo i institucije, koja ima tradiciju preko 160 godina, shvatili smo da postoji velika potreba da izgradimo novi prostor i da moramo da stvorimo nove kapacitete, kako bi Gimnazija mogla da nastavi da bude ono što jeste. Danas je naša Gimnazija „Uroš Predić“ jedna od najboljih obrazovnih institucija na ovim prostorima“, rekao je Stevanović.

Pored novih prostorija za održavanje nastave, u novoj zgradi biće i biblioteka sa čitaonicom i klub za učenike, koji je planiran kao multifunkcionalni prostor za učenje i druženje.

„U prizemlju će se nalaziti amfiteatar i kabineti za fiziku i hemiju sa adekvatnim prostorijama za odlaganje opreme za izvođenje nastave i laboratorijom za izvođenje vežbi. Veliku pažnju smo posvetili informacionim tehnologijama. Na prvom spratu biće 3 kabineta za IT i zbornica, kako bi ovaj objekat mogao da funkcioniše u potpunosti. Uradiće se i kompletna rekonstrukcija podstanice u staroj zgradi i ugradiće se nova oprema u podstanicu sa koje će se grejati novi objekat. Planirano je i postavljanje nove toplovodne mreže u školskom dvorištu, sa koje će se snabdevati svaki objekat pojedinačno“, rekao je Stevanović.

Rok za izvođenje radova je 320 kalendarskih dana. Radovi su počeli u septembru prošle godine i sad su već u odmakloj fazi.

„Plan je da u narednoj školskoj godini imamo potpuno nov, operativan objekat i da se nastava odvija u novim kabinetima. Pančevačka Gimnazija je ustanova koju su pohađali i u kojoj su predavali mnogi naši velikani i koja je iznedrila neke od najvećih srpskih i svetskih umova poput Mihajla Pupina… Zato je naša obaveza da je maksimalno podržimo, kako bi stvarala nove velikane i temelje za prosperitetnu budućnost, jer to jeste Pančevo sutra!“, rekao je Stevanović.

Vrednost ugovorenih radova je 162.788.852,76 dinara sa PDV-om, a izvođač je ES ENERGO-SERVIS DOO. Pristup objektu osobama sa invaliditetom omogućen je pomoću rampe. U centralnom delu platoa, između glavne zgrade i sportske sale, nalaziće se zelene površine.

Da podsetimo, 2022. godine zgrada fiskulturne sale u Gimnaziji „Uroš Predić“ u Pančevu u potpunosti je rekonstruisana i obnovljena, prvi put nakon 135 godina.

„Ova rekonstrukcija je bila jedna od najkapitalnijih investicija na polju visokogradnje u našem gradu u prethodnim godinama. Zaista je bila velika želja svih nas da se ovaj objekat rekonstruiše u potpunosti, od poda do krova i da može da se preda našim gimnazijalcima na upotrebu. Oni će sad u ovom objektu biti bezbedni, a iako je spomenik kulture moći će da je nesmetano koriste dalje kao i generacije gimnazijalaca do sada. Danas je ova fiskulturna sala rekonstruisana i posle 135 godina urađena je totalna rekonstrukcija objekta. Puno mi je srce što smo ovo uradili. Gimnazija je jedna od institucija koja zaslužuje ovakvu jednu značajnu investiciju“, rekao je tada gradonačelnik Stevanović, nakon obilaska fiskulturne sale u Gimnaziji „Uroš Predić“ u Pančevu.

Objekat je bio u veoma lošem stanju, đaci nisu mogli da ga koriste, jer je bio nebezbedan i sklon padu. Izvedena je kompletna rekonstrukcija objekta, od temelja do krova. Prvo je završena kompletna sanacija spoljnih zidova, neki unutrašnji zidovi su porušeni, zatim su urađeni podopolagački poslovi, kao i kompletna rekonstrukcija vodovodne i fekalne kanalizacije. Izvedeni su i radovi na uvođenju hidrantske mreže u cilju zaštite samog objekta. Objekat fiskulturne sale sada ima potpuno novu termo izolaciju. Urađeni su i svi neophodni radovi na krovnoj konstrukciji.

„Celokupna investicija, koja je rađena u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture u Pančevu, jer se radi o objektima koji su od 1997. godine spomenik kulture, koštala je blizu pedeset miliona dinara. Sve je urađeno u skladu sa zahtevima Zavoda za zaštitu spomenika kulture kako bi se sačuvala autentičnost ovog objekta koji je spomenik kulture. Sve što je urađeno, urađeno je pre svega zbog bezbednosti učenika koji koriste ovu salu“, zaključio je gradonačelnik Aleksandar Stevanović.

Dve godine pre toga, zamenjena je stolarija na staroj zgradi Gimnazije. Grad Pančevo svake godine iz budžeta izdvaja značajna sredstva za povećanje energetske efikasnosti u javnim ustanovama. Energetska efikasnost podrazumeva niz mera koje se preduzimaju radi uštede energije i na taj način se štede resursi i doprinosi očuvanju životne sredine.

Jedna od javnih ustanova koja je od Grada Pančeva dobila sredstva je i Gimnazija „Uroš Predić“ koja je zamenila prozore koji su bili u izuzetno lošem stanju. Boravak đaka u tim učionicama je od tada prijatniji, a energetska efikasnost zgrade je povećana, čime su smanjeni i gubici toplotne energije.

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.