Vitman: Počinje gasifikacija kotlarnice u sklopu OŠ Sveti Sava u naselju Mladost

22:50

30.05.2024

Podeli vest:

GP

Krenuli smo sa pripremnim radovima, koji su uvod u izvođenje radova na gasifikaciji kotlarnice u sklopu Osnovne škole Sveti Sava u naselju Mladost, rekla je danas Maja Vitman gradska menadžerka Pančeva.
„Ovaj projekat je deo šire vizije predsednika Aleksandra Vučića, Vlade Republike Srbije i Grada Pančeva za ekološki održivu budućnost Srbije, čiji je cilj poboljšanje kvaliteta života građana kroz primenu ekološki prihvatljivijih energenata kao što je zemni gas. Ovo je još jedan projekat koji smo realizovali, kao i sve u prethodnom periodu, slušajući potrebe naših sugrađana, u ovom slučaju škole i naše dece, u cilju unapređenja uslova obrazovanja, ali i ugodnijeg boravka u školi i dece i zaposlenih“, rekla je Vitman.

Postojeća kotlarnica, koja pripada kompleksu škole, izgrađena je 1991. godine. Nakon što je devedesetih godina gasificirana MZ Mladost, izgrađen je gasni priključak i postavljena Merno-regulaciona stanica na objekat kotlarnice sa namerom da se objekat priključi na distributivnu gasnu mrežu.

„Tehnička dokumentacija i radovi koji su izvedeni nisu bili urađeni prema tehničkim zahtevima distributera gasa, pa je bilo nemoguće staviti priključni gasovod u funkciju. Troškovi grejanja postajali su sve veći, a kvarovi na kotlu učestaliji. Zato je Grad Pančevo 2021. godine pokrenuo aktivnosti na izradi tehničke dokumentacije za izgradnju priključka i uvođenje gasa u objekat kotlarnice prema tada važećoj zakonskoj regulativi. Zahvaljujući sredstvima Ministarstva za zaštitu životne sredine u iznosu od 8.500.000 dinara i sredstvima Grada Pančeva u iznosu od 10.000.000 dinara, omogućeno je i izvođenje radova prema tehničkoj dokumentaciji za koju je izvršena prijava radova i dobijena saglasnost PP policije“, kaže Vitman.

Prema njenim rečima, radovi podrazumevaju kompletnu rekonstrukciju kotlarnice u građevinskom smislu radi prilagođavanja protivpožarnim zahtevima, kao i ugradnju kompletno nove mašinske opreme uz zamenu kotla, gorionika i gasne rampe uz povezivanje sa neophodnom automatikom.

„To će doprineti ekološki svesnijem Pančevu sutra. Priključni gasovod će se delom izmestiti, a delom zameniti i postaviće se nova merno-regulaciona stanica. Sva oprema je vrhunskog kvaliteta i omogućiće znatne uštede u energentu i lakšu regulaciju temperature u kompleksu škole. U objekat će biti postavljena posebna oprema za detekciju gasa i sistem dojave požara, što će izuzetno povećati bezbednost kako dece tako i zaposlenih u školi“, rekla je Vitman.

Menadžerka Grada pančeva ističe da je javna nabavka završena u pravi čas. Izvođenje radova će se poklopiti sa školskim raspustom i povoljnim vremenskim prilikama.

„Rok za izvođenje radova je 60 dana. Do 1. oktobra svi radovi će biti završeni i objekat će proći tehnički pregled, kako bi kotlarnica i sistem grejanja u školi bili spremni za novu grejnu sezonu. Ova inicijativa predstavlja još jedan korak napred u realizaciji strategije razvoja koju sprovodi predsednik Vučić, usmerene ka modernizaciji i ekološkoj transformaciji Srbije, osiguravajući bolje Pančevo sutra za sve građane“, naglasila je Vitman.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.