DANI HARMONIKE PANČEVO: Održan festival za mlade harmonikaše iz Srbije i regiona

20:52

01.06.2024

Podeli vest:

Printscreen/RTV Pančevo

U Pančevu je održan drugi festival Dani harmonike Pančevo. Na festivalu je učestvovalo više od 50 harmonikaša iz zemlje i regiona, koji su se takmičili u više kategorija. Najbolji su obezbedili plasman za festival Prva harmonika Srbije koji će biti održan u Sokobanji.

Mladi harmonikaši na drugom festivalu Dani harmonike Pančevo takmičili su se u kategoriji petlića, pionira, starijih pionira, juniora i seniora. Ove godine žiri je imao priliku da čuje i duete. Bilo je takmičara iz Pančeva i drugih gradova iz Srbije, kojima je veoma važno da se učestvuju na festivalu u Pančevu.

Konstantin Srdanov iz Pančeva: -Prvo mi je bilo takmičenje u Beloj Crkvi, zatim sam bio u Žabarima i Ivanovu. Bio sam i u Sokobanji. Volim da sviram harmoniku zato što ima specifičan zvuk koji se meni jako dopada

Nikola Ružić iz Lučana: – Prvo se pročuo Jabučanac u našem kraju i tako sam ja krenuo da sviram harmoniku

Osim domaćih harmonikaša na festivalu u Pančevu bilo je i onih koji su stigli iz regiona, pre svega iz Republike Srpske. Ističu da oni nemaju ovakve festivale kod kuće i da im je zato značajno da mogu da sviraju u gradovima u Srbiji.

Dušan Šakolta iz Banja Luke: – Moj deda je imao orkestar i pitao me je da i ja probam da sviram haromoniku i tako sam i ja krenuo.

Vasilije i Radislav Blagojević iz Bjeljine: – Volim da sviram harmoniku jer je svira i moj otac. Sviramo i klasičnu i narodnu muziku i idemo u Muzičku školu u Bjeljini

Organizator festivala je Mesna zajednica Gornji grad, a jedan od suorganizatora je i Udruženje žena Pančevke – Gornji grad. Snežana Marjanov predsednica Udruženja kaže da je dobro što je grad Pančevo dobio još jedan muzički festival.

– Mi ovakvu manifestaciju nismo imali i lepo je jer sklanja decu sa ulice. Deca su nam došla iz svih krajeva Srbije, iz bivših republika Jugoslavije, ima mnog dece i biće ovo jedan lep dan, rekla je Snežana Marjanov – predsednica UŽ Pančevke – Gornji grad

Za najbolje takmičare u svim kategorijama obezbedjene su diplome, pehari i zahvalnice. Prema oceni stručnog žirija najbolji su se plasirani za festival Prva harmonika Srbije koji će tokom leta biti održan u Sokobanji.

(Pančevac/RTV Pančevo)

Plemenita misija: Kad je Zoki ušao u salu s harmonikom za Mikicu

PANČEVCI USPEŠNI U BEOGRADU Učenici harmonike osvojili prve nagrade

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.