RGZ: Cene stanova u Srbiji u prvom tromesečju više za 4,74 odsto

17:03

17.06.2024

Podeli vest:

pexels

Cene stanova u Srbiji u prvom tromesečju ove godine više su za 4,74 odsto u odnosu na isti period 2023. godine dok su u poređenju sa četvrtim tromesečjem prošle godine veće za 0,78 odsto, objavio je u subotu Republički geodetski zavod (RGZ). 

U saopštenju se navodi da rast cena u odnosu na prošlu godinu i umeren tromesečni rast ukazuju da tržište nekretnina ostaje stabilno i bez velikih fluktuacija, „što je pozitivan znak za ekonomiju i investitore“.

Cene stanova u „starogradnji“ su porasle za 4,52 odsto dok je „novogradnja“, odnosno kupovina od investitora imala veći međugodišnji rast koji je iznosio 5,09 odsto.

Prodaja stanova u prvom tromesečju ove godine ostala je na približno istom nivou kao prošle pa je tokom prvog kvartala 2024. došlo do stabilizacije potražnje za stanovima u Srbiji, sa zabeleženih 10.186 ugovora o prometu stanova (0,7 odsto manje nego u istom periodu prošle godine), uz ukupnu vrednost od 834 miliona evra (2,5 odsto manje nego prošle godine).

Kada je reč o broju prodaja i vrednosti prometa, Šumadija i Zapadna Srbija beleže značajan rast prodaje stanova od 11,28 odsto i vrednosti kupoprodaja za 24,04 odsto.

Rast beleže i Južna i Istočna Srbija sa povećanjem prodaje stanova od 4,92 odsto i vrednosti kupoprodaja za 37,50 odsto.

„Nasuprot tome, Beograd beleži pad prodaje stanova od 6,5 odsto i vrednosti kupoprodaja za 10,13 odsto. Slična situacija je i u Vojvodini, gde je broj prodaja stanova smanjen za 4,32 odsto, a vrednost kupoprodaja za 0,56 odsto“, saopštio je RGZ.

(Pančevac/Biznis)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.