PANČEVAČKI KARNEVAL U PETAK I SUBOTU

Zvezda prve večeri biće Alen Islamović sa bendom, a druge, 22. juna, grupa „Galija“

12:20

18.06.2024

Podeli vest:

Pančevac

Karnevalsko veselje ove godine počinje u petak, 21. juna od 18 časova dečijim programom u Tržnom centru „BIG“ koji će i ove godine biti centar karnevalskih zbivanja. U subotu, 22. juna Međunarodna kanevalska povorka kreće u 20 časova. A i žitelji susednih mesta i Beograda već se zagrevaju za koncerte Alena Islamovića i grupe „Galija“.

Trećeg vikenda u junu uvek je vreme za Međunarodni pančevački karneval. Tu promene nema jet tada je i upisan u kalendar Federacije Evropskih karnevalskih gradova (FECC) još od 2004. godine, kao prvi grad iz Srbije.

Po već ustaljenom običaju poslednjih godina, u Tržnom centru „BIG“ u petak, 21. juna, najmlađi će svojim programom u 18 časova označiti početak ovogodišnjeg karnevala. Odrasli će, ipak, u 21 sat i zvanično otvoriti 22. Međunarodni pančevački karneval. A od 22 sata posetioci i narod u susednim ulicama i naseljima imaće priliku da se giba i peva uz grupu „Alen Islamović & Bend“.

U subotu, 22. juna, sledi „glavni dan“, kada će od 20 časova kroz „BIG“ početi da prolazi karnevalska povorka. Pored učesnika iz Pančeva i Srbije, ugostIćemo i karnevaliste iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Malezije, Rumunije, a i International Brasil Dance…

Kako bi podstakli i domaći živalj da se kostimira i iskoristi priliku da se pod nekom maskom malo izludira, opusti i uživa, što nam malo teže polazi za rukom za razliku od vatrenijih Mediteranaca, organizatori su smislili da za vreme povorke traje i „Karnevalski foto safari“ (Fabrika fotografa), to jest lov fotoaparatima na kanevaliste.

A kada i poslednji učesnici povorke odu sa „piste“, od oko 22 sata, nastupiće grupa „Galija“.
Oba dana karnevala, još oko desetak kafića i klubova i u centru grada pridružiće se karnevalu posebnim muzičkim programima. Koliko nam je poznato, cene ne povećavaju, ali u svakom slučaju proverite da li vam je potrebna rezervacija. Mnogo skuplje sigurno će biti po kafićima u Tržnom centru „BIG“ pošto su još od pre nekoliko godina shvatili da im je karneval još jedna prilika za dobru zaradu, pa rezervacije koštaju. U prevodu, morate popiti poprilično pića da biste je i utrošili – znači, nema ispijanja jedne kokiške ili pivca za celo veče. Zato vam niko ne brani da se malo gurate u publici, ili šetkate unaokolo, uz pićence iz samoposluge. Ne zaboravite bar neku perušku ili svetlucave naočare iz neke kineske radnje, možda i bakin ili dekin ofucani šešir, i uživancija neće izostati.

 

Ne zaboravite ni da ponesete dosta vode, jer biće ovo jedan od najtoplijih karnevala. Meteorolozi obećavaju za oba dana i do 37 stepeni, a tokom noći, što znači tek pred zoru, pašće tek na 24 stepena, dok padavina neće biti.

(Pančevac/N. S.)

INTERNACIONALNI KARNEVAL U PANČEVU: Tradicija duža od dve decenije FOTO i VIDEO

BELOCRKVANSKI KARNEVAL KRAJEM JUNA Čitav grad učestvuje u pripremi, ulice i fasade posebno se doteruju

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.