RAJ ZA HEDONISTE: Vinofest u Vršcu 5. i 6. jula

11:00

23.06.2024

Podeli vest:

Printscreen/TV Banat

Ljubitelji vina, planirajte ove datume za posetu Vršcu. Preko 70 vinarija iz zemlje i inostranstva predstaviće svoje najbolje proizvode na Vinofestu, 5. i 6. jula, na Trgu Svetog Teodora Vršačkog.

Vršac je raj za hedoniste. Ime Grada pod Kulom, obavijenog vinogradima i plodnom banatskom ravnicom, kroz istoriju je, širom Evrope, uvek pronosilo dobro vino. Na prošlogodišnjem Vinofestu bilo je više od 400 jedinstvenih vina.

„Kao što uvek ističemo, vino je neotuđivi deo vršačke tradicije. Vršac je već vekovima grad vina i zato imamo i neku vrstu obaveze da tu tradiciju baštinimo. Vino se u Vršcu proizvodi već vekovima, a naši vinari iskustvo i znanje prenose sa kolena na koleno i tako čuvaju tradiciju ovog vinogradarskog kraja, ali i napreduju i usavršavaju svoju proizvodnju. Veliko mi je zadovoljstvo što na Vinofestu pored vršačkih vinara izlažu i vinari iz svih krajeva Srbije, kao i naši dragi gosti iz susedne Rumunije. Najviše me raduje što naš Vinofest napreduje, posebno od kad smo izašli među ljude i ovu manifestaciju preselili na naš centralni gradski trg.

 

Tako, ove godine imamo priliku da ugostimo preko 40 izlagača, a posetiocima je na raspolaganju skoro 400 etiketa koje ćemo imati priliku da degustiraju u ova dva dana. Grad Vršac će još aktivnije nastaviti da čuva vinogradarsku tradiciju, ali i unapređuje vinske manifestacije. Verujem da će vršački Vinofest nastaviti da napreduje, a mi u Gradu trudićemo se da još više pomognemo razvoju vinskog turizma, posebno kada je zaštita geografskog porekla u pitanju“, rekla je u pozdravnom govoru prilikom otvaranja prošlogodišnjeg Vinofesta gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović.

ino je simbol, kreativna snaga, izvor bogatstva i vredni glasnik Vršca. Na 45. paraleli, vino se u ovim krajevima gaji još od vremena Rimljana. Prvi pisani podatak datira iz 1494. godine, kada je bure vršačkog vina, na dvoru ugarskog kralja Ladislava, plaćeno po visokoj ceni od 10.5 zlatnika. Pod vršačkim gorjem, nekada su vinski čokoti zauzimali čak 10 hiljada hektara, a vinogradarstvo i vinarstvo bili su osnova privrednog razvoja.

Danas, grožđe se uzgaja na preko dve hiljade hektara. Kroz plantaže turiste vodi put vina, sa obaveznom degustacijom u brojnim podrumima. Vinsku ponudu upotpunjuju domaći kulinarski specijaliteti i tamburice, a među najpoželjnijim destinacijama je selo Gudurica, iznad kojeg se nalaze najlepše parcele vršačkog vinogorja i u kojem se smestilo 6 vinskih podruma. Svakodnevno, sa svih strana sveta, u Vršac dolaze ljubitelji vina, da uživaju u ukusima mladih i zrelih, belih i crvenih, sortnih i kupažiranih, u svakom sličaju, vrhunskih vina.

 

Organizator Vinofesta je Turistička organizacija Vršca. Pokrovitelj je Grad Vršac, a prijatelj manifestacije je Enološka stanica Vršac.

Značajno je i mesto održavanja Vinofesta, jer ime Svetog Teodora, vršačkog vladike, sa kraja 16. veka, Teodora Nestorovića, nosi i Banatski vinski red, osnovan septembra 2005. godine, za vreme Dana berbe grožđa.

Naš Vladika je, davne 1594. godine, podigao Srbe u Banatu, na ustanak protiv Turaka. O značaju i veličini ustanka govori podatak da je posledica gušenja bune bilo i paljenje moštiju Svetog Save na Vračaru. Godine 1994., na godišnjicu ustanka, vladiku je kanonizovala Srpska pravoslavna crkva, a Vršac dobio dan grada i gradsku slavu. Vladika i vino su danas simboli grada Vršca i to je bio dovoljan razlog da vitezovi vinskog reda ponesu ime ovog srpskog svetitelja.

Potekla iz daleke prošlosti, vršačka loza u sebi sadrži snagu i mudrost vekova. Njeno vino oplemenjuje duh, obnavlja krv, snaži pesmu, ujedinjuje nas sa našim precima i preporučuje našim potomcima.

Vršac je grad u kojem su rođeni, živeli i radil vanvremenski, značajni ljudi, svetski poznata imena naše kulture i umestnosti. Jedan od njih, koga su „pozorišnici Jugoslavije“ nazvali ocem srpske drame, Jovan Sterije Popović, autor je šaljivih kalendara Vinka Lozića i „otac“ ovog večitog mladića od, sada, 194 leta, koji je, uvek u najboljoj mladosti, domaćin i vršačkog Grožđebala. Vršac je svojim gradom smatrao i jedan od velikana moderne srpske poezije Vasko Popa, koji ga je opevao u pesmama, a na čuvenom Vršačkom triptihu oslikao ga je veliki Paja Jovanović…

Vino ne ide bez muzike, pa se za ovogodišnji Vinofest planira i dobar zabavni program.

(eVršac)

Ovako je počeo karneval u Pančevu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.