GRAĐANI ĆE DOBIJATI SMS UPOZORENJA ZA NEVREME I OLUJE: Uvodi se novi sistem, evo šta sadrže hitne poruke

22:00

06.07.2024

Podeli vest:

pexels-frank-cone-
pexels-frank-cone-

Građani će ubuduće o poplavama, bujicama, olujama i zemljotresima biti obaveštavani putem SMS poruka. U saradnji sa MUP-om, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija uvodi sistem za upozoravanje od nevremena kojim će obaveštavati građane na tačno određenom geografskom položaju o rizičnim vremenskim uslovima, a prema proceni Sektora za vanredne situacije.

Kako bi se makar i delimično predupredile razorne posledice superćelijske oluje, zemljotresa ili poplava, građani će neposredno pre samog nevremena, putem SMS-a, biti upozoreni na vremenske neprilike.

Sadržaće sasvim kratke, precizne informacije o području gde se očekuje, vremenu kada se očekuje i samoj vrsti pojave – da li je to olujno-grmljavinska nepogoda ili nešto od drugih meteorološki definisanih opasnosti. Nakon toga i link gde se mogu naći detalji, saveti, upozorenja kako se mogu građani ponašati. Dakle, kratko, jasno, brzo, precizno i to je osnovna ideja ovog sistema – kaže Goran Mihajlović, pomoćnik direktora RHMZ-a.

Sistem će po načinu alarmiranja biti sličan sistemu “Pronađi me”, napominju u Ministarstvu informisanja i telekomunikacija.

Za razliku od Amber alerta, dodaju, pružaoci medijskih usluga neće imati obavezu da ponavljaju hitne informacije, već da prilagode izveštavanje.

„Mi smo još tada shvatili da taj sistem može da nam posluži za šire informisanje javnosti za razne druge situacije posebno kada su u pitanju oluje, poplave, razne vrste nepogoda koje MUP proceni da su bitne za informisanje javnosti. Tada je zapravo pokrenuta ideja da se taj sistem razvija i nadograđuje dodatnim funkcionalnostima“, kaže Katarina Tomašević v.d. pomoćnik ministra za elektronske komunikacije.

pexels-anton-kudryashovpexels-anton-kudryashov

Upozorenja ćemo dobijati već krajem godine
Projekat je podeljen u dve faze, od kojih je prva blizu kraja, te se uspostava sistema očekuje najkasnije do kraja godine.

„Mi treba da omogućimo s jedne strane da putem tog softvera komuniciraju svi učesnici u tom sistemu vanrednih situacija, i MUP, RHMZ, Srbijavode i sa druge strane da napravimo komunikaciju ka građanima. Tako da je taj projekat pri kraju i očekujemo uskoro“, kaže Tomašević.

Cilj nadogradnje već postojećeg sistema je prevencija, zaključuje Mihajlović.

„Ideja nije da se ovim putem obaveštava o tekućoj prognozi, o uobičajenim pojavama, nego samo one koje su zaista opasne i koje zahtevaju akciju, preduzimanje određene mere od strane građana kako bi se zaštitili od onoga što je opasno vreme“, kaže Mihajlović.

Za 2025. godinu planirano je da se dodatno uspostavi još jedan kanal za hitno upozoravanje javnosti putem CBS sistema, a koji će imati i zvučnu podršku i uspeti da pokrije i strane državljane koji su se zatekli na našoj teritoriji pogođenoj vanrednom situacijom.

(Blic)

BRAVO MILICE! SIJA BRONZA KAO ZLATO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.