Sunce izbegava ko može, radi ko mora

Uprkos visokim temperaturama, u polju, na njivi, na građevini, u pekari, na ulici, radovi ne smeju da stanu.

08:00

17.07.2024

Podeli vest:

Printscredn/RTS
Printscredn/RTS

Zbog velikih vrućina, živelo se  i radilo u „crvenom režimu“, a da li su se poštovali saveti lekara i preporuke za rad na otvorenom.

Toplotni talas je na vrhuncu. Ćupriji izmeren 41 stepen, u Beogradu u 16 časova 40 stepeni. Stručnjaci upozorili na opasnost od toplotnog udara. 

Uprkos visokim temperaturama, u polju, na njivi, na građevini, u pekari, na ulici, radovi ne smeju da stanu.

Pekar Albin Kolašinac iz Novog Pazara kaže da je u pekari 60 stepeni, ali da će i to proći.

„Nekad ustanemo i u pet ujutru da ne bi brali po suncu, pa dok razvezemo, vraćamo se kući uveče oko 10 ili 11, znači ceo dan“, kaže Jordan Marinković iz Banatskog Brestovca.

Na vrelom asfaltu, saobraćajna policija, brine o bezbednosti svih učesnka – savetuju odmor svaka dva sata.

Od 15. juna do danas kroz Srbiju je prošlo više od dva miliona vozila u tranzitu. Očekuje se oko osam miliona do sredine septembra. Manje je saobraćajnih nesreća, manje je i poginulih i povređenih.

„Jako je teško raditi u ovim uslovima, ali pripadnici MUP-a i saobraćajne policije pokazuju da su spremni za ove uslove i da mogu sve zadatke koji su stavljeni ispred njih da izvršavaju i u ovim vremenskim uslovima i da im je bezbednost saobraćaja i bezbednost uopšte prioritet u radu“, kaže Slaviša Lakićević, načelnik Uprave saobraćajne policije MUP-a.

Iz Inspekcije rada ponavljaju da poslodavci treba da poštuju preporuke za rad u ekstremnim uslovima na otvorenom.

U 615 kontrola pre nekoliko dana inspekcija je kod 1.900 zaposlenih otkrila 160 osoba koje su radile na crno, upravo ti zaposleni budu povređeni jer su nezaštićeni.

„Ono što je najčešće utvrđeno kad je rad na otvorenom to je da poslodavci aktom o proceni rizika nisu utvrdili rizike po zdravlje zaposlenih, takođe samim tim nisu utvrdili ni način ni mere za njihovo otklanjanje“, rekla je Maja Ilić, inspektorka za rad.

printscreen/RTSprintscreen/RTS

Pad temperature za nekoliko stepeni, najavljuju iz RHMZ već od srede. Prijatnije, ali i dalje toplo vreme – od petka.

U petak, u severnim i zapadnim krajevima manji pad temperature 3 do 5 stepeni, u subotu i nedelju i u ostalim krajevima, uz lokalne pljuskove i grmljavinu doneće osveženje. Naredne sedmice maksimalna temperatura između 30 i 32 stepena i nešto prijatnije toplo vreme“, kaže Goran Mihajlović, pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Visoke temperature donele su niz problema, otežano snabdevanje pijaćom vodom, veću potrošnju električne energije, povećan rizik od požara.

Nastavljaju se i tropske noći a lekari i dalje savetuju laganu odeću, redovne terapije, dosta tečnosti i izbegavanje sunca od 10 do 16 časova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.