ZELENA APOTEKA: 6 namirnica bogatih antioksidantima

09:00

04.08.2024

Podeli vest:

Pixabay
Kafa u umerenim količinama dobra za zadravlje

Za antioksidante se smatra da, zbog toga što uništavaju slobodne radikale, štite od raka i kardiovaskularnih bolesti i da usporavaju starenje kože. A koliki će antioksidativni efekat neka namirnica imati, zavisi od interakcije svih sastojaka, ali i od skladištenja i obrade. Pošto predoziranje putem dijetetskih suplemenata može biti štetno, najbolje je uzimati ih iz prirode.

• Orašasti plodovi imaju veoma visok sadržaj vitamina E, koji je jedan od najjačih antioksidanata. A među njima orasi su daleko na prvom mestu. Najbolje je integrisati ih u svakodnevnu ishranu, u jutarnjim muslijima, salatama…
• Za većinu ljudi je iznenađujuća činjenica da kafa sadrži i veliku količinu antioksidanata. Količina zavisi od stepena prženja, pa su svetle sorte u tom smislu bolje. A pošto mlečni protein kazein smanjuje njihov efekat, korisno je samo piti kafu bez mleka ili s biljnim mlekom.
• Sirovo zrno kakaoa takođe ima veliku količinu antioksidanata. Međutim, upotrebljivost antioksidanata se drastično smanjuje kada se kombinuju s mlečnim proteinima. Zato je dobar način da ga integrišete u ishranu u muslijima ili da uživate u mleku od soje, ovsa ili badema.
• Tamnoplavu boju borovnica duguje visokom sadržaju polifenola koji ovu bobicu čine jednom od prvih kada su u pitanju antioksidanti. Ali oni stradaju na visokim temperaturama, pa ćete koristi imati samo ako ih sveže pospete po kolačima.
• Nar je bogat taninima punikagalinom i punskom kiselinom, od kojih oba imaju snažna antioksidativna dejstva. Za nar se čak smatra da snižava nivo holesterola.
• Brokoli spada u najzdravije povrće. Svoja pozitivna svojstva duguje pre svega antioksidantu sulforafanu (senfovom ulju), za koji se smatra da ima antikancerogeno dejstvo. A može se jesti i sirov, pošto zagrevanjem gubi mnogo svojih vrednih sastojaka.

(Pančevac)

ZELENA APOTEKA: Eteričnim uljima protiv komaraca

JEDAN OD NAJBOLJIH ANTIOKSIDANASA: Brusnice suzbijaju hronične upale, drže šećer pod kontrolom i jačaju imunitet

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.