Nestor Josivljević: Digitalna pismenost je ključna

Na konstitutivnoj sednici Skupštine grada Pančeva izabrani su članovi Gradskog veća – predstavljamo ih, kao i njihove resore i prioritete u radu

13:10

05.08.2024

Podeli vest:

Milan Šupica

Resori Nestora Josivljevića u Gradskom veću su lokalna samouprava i informacione tehnologije. Pitali smo ga, najpre, da li ove segmente doživljava kao dve oblasti ili kao jednu?

Nestor Josivljević: Iako su u 21. veku informacione tehnologije uključene u svaku poru ljudskog društva, tako da je nemoguće zamisliti rad lokalne samouprave bez informacionih tehnologija, moramo ih posmatrati kao dve posebne oblasti. Informacione tehnologije olakšavaju, modernizuju i ubrzavaju rad lokalne samouprave, s fokusom na unapređenju procesa, sistema i komunikacije. Zbog toga rad lokalne samouprave mora biti u neraskidivoj vezi sa IT sektorom. Međutim, u radu lokalne samouprave ima prilično segmenata koji nemaju direktnu vezu s novim tehnologijama, kao što ni razvoj informacionih tehnologija u našem gradu nije uvek u direktnoj vezi s lokalnom samoupravom. Zbog toga smatram da će obe oblasti bolje napredovati ako se na njih gleda kao na partikularne segmente i svakom se posebno posveti pažnja. Važno je naglasiti da svaki aspekt rada lokalne samouprave mora biti usklađen s potrebama građana i tehnološkim inovacijama koje omogućavaju brže i jednostavnije pružanje usluga. Samo tako možemo obezbediti sveobuhvatan razvoj našeg grada i poboljšanje kvaliteta života svih naših sugrađanki i sugrađana.

  • Na kom nivou je Pančevo u poređenju s drugim lokalnim samoupravama u sferi IT-a?

– U proteklih nekoliko godina u gradu Pančevu je postao vidljiv napredak u svim oblastima, pa tako i u sferi IT-a. Grad se trudi da implementira savremena IT rešenja koja poboljšavaju efikasnost administracije i usluga za sugrađanke i sugrađane. Na primer, postoji značajan napor u unapređenju digitalnih usluga, što uključuje „eUpravu” i elektronski pristup platformama za različite usluge. Gradsko veće je i u prošlom mandatu radilo odličan posao i zbog toga je Grad Pančevo često učestvovao u projektima i inicijativama čiji je cilj modernizacija lokalne infrastrukture i poboljšanje komunikacije između građana, s jedne, i lokalne samouprave, s druge strane.

Nestor Josivljević je rođen 1992. godine u Pančevu. Posle završene Gimnazije „Uroš Predić” nastavio je obrazovni put na Visokoj školi strukovnih studija, koja je u sklopu Univerziteta u Beogradu, gde je stekao zvanje strukovnog ekonomiste. Nakon toga je diplomirao i na Fakultetu za poslovno industrijski menadžment – Univerzitet „Union Nikola Tesla”. Poseduje dragoceno radno iskustvo: kompetencije je sticao na poslovima u struci u Rafineriji nafte Pančevo, kao i na drugim poslovima u „HIP – Azotari” i u nekoliko privatnih preduzeća. Od 2021. pa sve do ove godine bio je član Nadzornog odbora JKP-a „Higijena” Pančevo.

  • Šta će biti prioriteti u vašem radu u Veću i koje ciljeve smatrate da ćete dostići za četiri godine?

Prioritet mog delovanja kao člana Gradskog veća zaduženog za lokalnu samoupravu i informacione tehnologije biće digitalno opismenjavanje svih građana Pančeva, bez obzira na starosno doba, vrstu i stepen obrazovanja. Digitalna pismenost je ne samo ključ za efikasnije obavljanje svakodnevnih aktivnosti već je i osnova za uključivanje u savremene tokove poslovanja i života. Naš cilj je da kroz različite projekte i inicijative omogućimo svim građanima da se lakše i brže prilagode novim tehnologijama. Tokom naredne četiri godine planiramo da kroz edukaciju i podizanje svesti poboljšamo komunikaciju građana s lokalnom samoupravom. Ovo podrazumeva uspostavljanje modernih digitalnih platformi koje će olakšati interakciju i pristup informacijama. Želimo da stvorimo okruženje u kome će građani imati direktan uticaj na donošenje odluka i kreiranje politika koje ih se tiču. Takođe, posvetićemo posebnu pažnju bezbednosti podataka i zaštiti privatnosti građana, kako bi digitalna transformacija bila sigurna i pouzdana.

(Pančevac / S. Trajković)

POSLE LOKALNIH IZBORA U PANČEVU: Neznatne personalne promene

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.