OSNOVAN SAVET ZA VEŠTAČKU INTELIGENCIJU: Država preduzela konkretne korake

17:42

07.08.2024

Podeli vest:

PIXABAY

Vlada Republike Srbije osnovala  je Savet za veštačku inteligenciju, čiji je zadatak da usklađuje i koordinira aktivnosti na sprovođenju strateškog okvira iz oblasti razvoja veštačke inteligencije u našoj državi.

Ujedno, ovo telo prati realizaciju planiranih mera i aktivnosti, stanje, potrebe i standarde razvoja i primene veštačke inteligencije u Republici Srbiji i svetu. Savet ima savetodavnu ulogu, pripremaće predloge, preporuke i standarde i davaće mišljenja i stručna obrazloženja o svim pitanjima iz oblasti razvoja i primene veštačke inteligencije kod nas. Ovo telo će definisati akcioni plan za sprovođenje aktivnosti u skladu sa Strategijom razvoja veštačke inteligencije u Republici Srbiji za period 2020–2025. godine.

Takođe, organizovaće izradu zakona i podzakonskih akata koji se odnose na razvoj i primenu veštačke inteligencije u Republici Srbiji.

Predsednik Saveta je prof. dr Igor Peško, savetnik predsednika Vlade. Rok na koji se osniva Savet je pet godina od dana stupanja na snagu ove odluke, a za rad u ovom telu se ne isplaćuje naknada. Odluku o osnivanju Saveta za veštačku inteligenciju potpisao je premijer Miloš Vučević.

Z.S

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.