U južnom Banatu zbog kišovitih dana produžila se berba jabuka, ali proizvođači kažu da to neće uticati na kvalitet i rod voća. Zadovoljni su i otkupnom cenom, pogotovu industrijske jabuke koju prodaju za 18 dinara po kilogramu.
Sušni period i dugo toplo leto neće ostaviti traga na dobar i kvalitetan rod jabuka u voćnjaku porodice Kutanjac, jer su ovde primenili sve argotehničke mere na vreme:
– Zahvaljujući našim zalivnim sistemima nismo imali problema sa sušom i sa toplotom.Zadovoljni smo sa rodom.Imali smo smo na 3,5 hektara oko 100 tona jabuke. Gajimo 4 vrste jabuka od kojih je Gala najbolja, ali ona se slabo prodaje- kaže Đorđe Kutanjac.
Ovde nemaju problema ni sa beračima čija je dnevnica 4.000 dinara, a koji su već iskusni u ovom poslu. Jedna od njih je i Elida Hadžibrahimović.
– Mora se posebno znati da se jabuka nikad ne stiska dok se bere, ne sme da se čupa, postoji procedura i peteljka je uvek na gore okrenuta i ona puca-to je suština branja jabuke- napominje Elida.
U Pančevu je izgrađena i jedna od najsavremenijih hladnjača čiji je kapacitet 2.500 tona. Za sada su ovde uskladištene šljive, jabuke i kruške i vlasnik hladnjače Ljupko Kutanjac kaže da sad imaju gde da čuvaju voće, a da ne izgube svežinu:
– To je smart freš tehnologija gde jabuke bukvalno borave od 6 do 8 meseci u nepromenjenom stanju, kao da je tek ubrana. Ubacuje se ugljen dioksid i stvara se neživotna sredina u kojoj se jabuka hladi na 1 stepen. Uskladištili smo i 500 tona šljive zamrznute, nju ćemo iseći i pakovati za Nemačku po ceni od 0,45 centi po kilogramu- napominje Kutanjac.
U planu je da se sledeće godine popune svi kapaciteti u hladnjači u kojoj će se pored voća skladištiti i domaće povrće, ali i uvozno južno voće koje će se van sezone prodavati u našim super-marketima.
(Pančevac/G.J.)
ZAGOREC: Prinosi jabuke manji niži lane, ali su kvalitet je dobar