ZIMNICA POSTAJE LUKSUZ! I kiseli kupus samo za dublji džep! Kod nekih proizvođača osušilo se više od 50 posto biljaka!

12:46

28.09.2024

Podeli vest:

Foto: Jordan Filipović

Posledice suše su slab prinos i kvalitet, i visoka cena ovogodišnjeg roda paprike, paradajza, kupusa ili krompira na pijacama i u prodavnicama. Stručnjaci kažu da se smanjenju cena povrća ne treba nadati i da ove godine možemo da zaboravimo na jeftinu zimnicu.

Dok proverava svoje plastenike, poljoprivrednik Janoš Balint, između ostalog,  kaže i da je bilo dosta problema u proizvodnji kupusa, ali da je stanjem biljaka na površini od jednog hektara je za sada zadovoljan.

„Ne pamtim da smo ikada zalivali kao ove godine, niti da smo toliko dežurali zbog insekata. Kupus sam počeo da sadim 7. jula i tu sam zbog temperatura i suše imao gubitak između 20 i 25 posto biljaka. Gubitak na rasadu koji sam sadio krajem jula je oko 3 posto. Zalivanje poskupljuje dosta proizvodnju. Srećom ja pumpe pokrećem strujom, pa sam jeftinije prošao od kolega koji moraju da koriste dizel“, dodaje naš sagovornik.

Da problema u proizvodnji ovog povrća ima potvrđuju i u Udruženju „Futoški kupus“.

„Krajem juna i početkom jula kada je kupus trebalo da se rasadi temperatura zemljišta na mojim parcelama je bila preko 50 stepeni. To su neverovatno stresni uslovi za iznošenje biljaka na njivu. Morali smo mnogo da zalivamo zemljište kako bi se ono rashladilo da bismo uopšte mogli da rasadimo biljke“, kaže Miroljub Janković iz Udruženja „Futoški kupus“.

Poslednjih godina u tom delu zemlje, navodi, sve je izraženija pojava brzog gubitka vode iz zemljišta.

„U početku smo zalivali svakog dana, a potom svakog drugog ili trećeg dana. Tu su toliki troškovi da je teško napraviti kalkulaciju. Borba da bi se biljka uopšte zakorenila trajala je 24 sata dnevno“, objašnjava naš sagovornik.

I pored zalivanja pojedini poljoprivrednici nisu uspeli da sačuvaju proizvodnju.

„Kod nekih ljudi osušilo se više od 50 posto biljaka, kod nekih je to sušenje bilo manje. U svakom slučaju dosta biljaka koje smo izneli na njive je stradalo, pa smo morali da popunjavamo parcele, tako da ćemo imati nejednaki rod“, kaže ovaj poljoprivrednik.

(RTS)

Ratari iz Dolova i Jabuke: I kukuruz, zbog suše, uglavnom omanuo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.