POČAST PALIM BORCIMA: Dan nezaborava u Gradskom parku

Nije mrtav onaj borac koji je poginuo, nego onaj što je zaboravljen, rekao je Novica Dukadinovski, predsednik Udruženja ratnih vojnih invalida

12:55

16.10.2024

Podeli vest:

Foto: Milan Šupica

U Gradskom parku, kod spomenika borcima palim u ratovima između 1991. i 1999. godine, danas su se, kako bi im odali poštu i položili vence, okupili njihovi saborci iz brojnih boračkih organizacija. Predsednik pančevačkog UBNOR-a Milan Bačujkov pozvao je na početku prisutne da minutom ćutanja odaju poštu poginulim drugovima.

Potom je Novica Dukadinovski, predsednik Udruženja ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca Pančeva, održao emotivni govor. Rekao je:

– Zahvaljujem svima što ste se odazvali pozivu da obeležimo „Dan sećanja”. Pozdravljam sve delegacije, a posebno majke i porodice poginulih. Spomenik ispred kog stojimo podignut je 2016. godine u čast poginulim borcima iz Pančeva i okoline u ratovima od 1991. do 1999, uz višegodišnje zalaganje udruženja boraca, veterana i ratnih vojnih invalida. Njegovu izgradnju finansirala je fondacija „Dušan Bajatović”: imena 78 poginulih s teritorije Pančeva uklesana su na spomeniku. Pančevo je grad u Srbiji koji je u samom vrhu po broju poginulih u ratovima devedesetih u odnosu na ukupan broj stanovnika.

On je dodao da su ovi mladići na odsluženju redovnog vojnog roka, rezervisti, dobrovoljci, pripadnici policije, rezervne i aktivne vojne starešine – heroji ovog grada, jer su se odazvali pozivu svoje države onda kada su joj bili najpotrebniji.

Dukadinovski je podvukao:

– Za svoju državu dali su ono najvrednije – svoje živote. Zato ih nikada ne smemo zaboraviti. Moraju se večno pominjati jer postoji obaveza da se o njima priča i govori: svima nama, kao i mlađim generacijama, oni su primer kako se voli i brani otadžbina. Na današnji dan, 16. oktobra, ranjeni su, uz mene, moji saborci Slobodan Ristovski i Petar Gava. Brojne su žrtve prošlih ratova. Zato ćemo se na ovaj dan okupljati i truditi se da heroje ovog grada otrgnemo od zaborava. Jer, nije mrtav onaj borac koji je poginuo, nego onaj što je zaboravljen. Neka je večna slava svim poginulim Pančevcima, braniteljima otadžbine!

Govorio je, potom, Todor Stojanović, bivši predsednik UBNOR-a. On se iz ličnog ugla setio prijatelja koji su izgubili živote na ratištima od 1991. do 1999.

Vence i cveće na spomenik položili su članovi porodica poginulih, predstavnici UBNOR-a, Udruženja ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca, 51. mehanizovane i 63. padobranske brigade, 72. specijalne jedinice, sindikata policije, Jevrejske zajednice, Gradskog odbora SPS-a, „Zdrave Srbije” i Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Dositej Obradović”.

Za „Dan nezaborava i sećanja” određen je 16. oktobar jer je na taj dan poginulo i ranjeno najviše Pančevaca u jednom danu tokom borbenih dejstava devedesetih godina prošlog veka.

(Pančevac / S. Trajković)

VELIKI 6. OKTOBAR: Osam decenija od oslobođenja Pančeva

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.