JABUKA: Mali glumci pokazali veliki talenat na 21. Dečjem pozorišnom festivalu

22:00

28.10.2024

Podeli vest:

Foto: Dom kulture "Kočo Racin"

Dvadeset prvi Dečji pozorišni festival održan je za vikend u Domu kulture “Kočo Racin” u Jabuci.

Manifestacija je otvorena u subotu, 26. oktobra, u velikoj sali jabučke ustanove, kada je beogradski bend za decu “Lilihip lilihop” priredio komad „To je moja muzika“ i svojim raspevanim mjuziklom oduševio mnogobrojne mališane u publici.

Potom je na red došlo domaće pozorištance „Mali princ“, čiji su mali glumci izveli predstavu „Zunzarina palata“, u kojoj se radi o dobroj muvi i njenim gostima, dok je druga postava prikazala kako izgleda „Moderna Crvenkapa“.

Prema rečima režiserke ovih dela Ivane Ivanovski, koja je i glavni pokretač svega u pomenutom pozorištu, poruka prvog komada je poštovanje različitosti.

– Važno nam je bilo da deci ukažemo na što neposredniji način koliko je bitno da prihvatimo jedni druge sa svojim vrlinama i manama. A kada je reč o drugoj predstavi, kao što i sam naziv kaže, reč je o modernoj Crvenkapi, koja je hrabra i ne plaši se vuka. Toliko je hrabra i „opasna“ da se čak na vestima pričalo o njoj, pa su i svi vukovi su bili upozoreni da ne izlaze iz svojih domova jer se pojavila Crvenkapa. Inače, što se tiče planova dramske sekcije jabučkog Doma kulture, nameravamo da pravimo predstavu za Novu godinu, a između proba imaćemo i radionice povodom pomenutog praznika – kaže režiserka.

Vredi istaći da je lik Crvenkape odlično iznela Sofija Pavić, u ulozi Vuka, sasvim logično, našao se Vukašin Petrovski, a Andrej Pavić bio je TV spiker.

U „Zunzarinoj palati“ glavnu ulogu igrala je Maša Gaćeša, a dobro su se pokazali i Anđela Stojanović (igrala je komarca), Vukašin Stojanović (miš), Lena Naumovski
(žaba), Magdalena Mihajlović (zeka) i Milica Gaćeša (meda).

Potom su učenici Osnovne škole „Sveti Sava“ iz Pančeva napravili „Maskenbal junaka“, a beogradskii „Šareni suncokreti“ odigrali su komad pod nazivom „Plavi zeka“.

Prvi dan zatvorila još jedna jabučka grupa “Glumionica” sa predstavom “Ova lica traže pisca”.

Tekst za ovaj komad pisala je Jasminka Petrović, a režiju potpisala Jovana Lazin, a u pitanju je niz jednoočinki koji na zanimljiv način otvaraju razna važna pitanja poput onih o prijateljstvu, borbi dobra i zla…

Drugog dana najpre se predstavilo Pozorištance „Jelenica“ s delom „Zlatokosa i princ”. Potom su učenici pančevačke Osnovne škole “Bratstvo-jedinstvo” odigrali dve predstave: “Tri praseta i Crvenkapica” i “Kućni ljubimac“.

Pančevački „Čitalački drmatorijum“ prikazao je „Reputaciju“, a događaj je zatvorila “Pozorišna zavrzlama” beogradskog Putujućeg pozorišta “Meri Popins”.

Direktorka Doma kulture „Kočo Racin“ Marijana Zagorac izrazila je zadovoljstvo što je festival odžao dugo stvarani renome.

– Ovo je naša možda i najznačajnija manifestacija, a posebno nas raduje što je sala bila puna dece koja su uživala u predstavama zabavnog, ali i poučnog karaktera. Dugujemo zahvalnost Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu i Gradu Pančevu, koji su ponovo podržali ovaj naš projekat, kao i naravno našoj dramskoj sekciji “Mali princ”, dugogodišnjem nosiocu festivala, na koji smo i ovog puta zvali drugu decu iz škola koja neguju glumu, kao i profesionalna pozorišta. Sve u svemu, ponosni smo što ovako nešto traje 21 godinu i što nam deca svake godine dolaze da uče kako se igra na”daskama koje život znače” – istakla je direktorka.

(Pančevac/J. Filipović)

DOM KULTURE JABUKA: Predstava „Zaljubi se Cica u princa“ pred mališanima 16. juna

JABUKA: Dom kulture organizovao prvi kviz za decu, pobedili „Leptiri“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.