
Mnogi ga smatraju korovom, ali ovaj Bečejac ga prodaje za velike pare

Ren je poznat po tome što je ljut, ali takođe i izuzetno zdrav. Međutim, mnogi ne znaju da ovaj korov može doneti odličnu zaradu.
Stručnjaci ističu da je tržište rena izuzetno profitabilno, a čak i samo uzgajanje može obezbediti pristojan život. Prava prilika za finansijski uspeh, međutim, leži u preradi i prodaji gotovih proizvoda od rena. Milovan Adžić, poljoprivrednik iz Novog Bečeja, već je nekoliko godina u ovom poslu i tvrdi da je ren izuzetno isplativa biljka.
– Jedno od najisplativijih ulaganja je upravo ren. Sa jednog hektara može se dobiti oko 5.000 kilograma korena. Kada se preradi i zapakuje u teglice, cena rena na inostranom tržištu dostiže i do dva evra za sto grama. Na taj način, celokupna proizvodnja i radna snaga se isplate. U poređenju sa drugim poljoprivrednim kulturama, poput voćarstva, malina i kajsija, ren je postao sigurniji i isplativiji izbor – kaže Milovan.
Iako mnogi ne veruju da ren može biti unosan, Milovan je odlučio da se bavi proizvodnjom ove biljke nakon temeljne analize tržišta.

Foto: Printscren/YTFoto: Printscren/YT
– Želeo sam da uzgajam nešto što nije u velikoj ponudi na tržištu, ali što se koristi u ishrani. Išao sam po pijacama i prodavnicama da vidim šta je traženo, a malo zastupljeno. Na kraju, nakon razgovora sa poljoprivrednicima, odlučio sam se za ren. Počeo sam sa 10 ari, a sada imam već jedan hektar. Na kraju, ispostavilo se da je ovo bila prava odluka – objašnjava Milovan.
Milovan je registrovao poljoprivredno gazdinstvo i odlučio se za organsku proizvodnju rena. Kako je tržište Srbije malo, on je brzo shvatio da je najisplativije prodavati gotove proizvode. Tako je proširio asortiman proizvoda i započeo preradu rena.
– Od početka proizvodnje prošlo je više od 10 godina. Pokrenuli smo preradu, a naši otkupljivači u Srbiji brzo su uvideli kvalitet i ukus našeg rena. Sada, u saradnji sa tehnologom, razvijamo tri različite arome namaza od rena, čime se naš asortiman širi – dodaje Adžić.
Iako tržište rena u Srbiji nije veliko, postoji veliki potencijal za izvoz, a ako se proizvodnja obavi prema visokim standardima, prodaja neće biti problem.
Milovan objašnjava da se ren često smatra korovom i da je rad sa njim zahtevan. Proces sadnje i obrade rena zahteva puno ruku za rad.
– Mesec dana nakon sadnje, skidaju se zaperci i svaki koren se otkopava, skida zaperak, vraća u zemlju, sve se to radi ručno. Na inostranom tržištu traže samo prvu klasu rena, dužine 25 centimetara i debljine 2 centimetra, pravilnog oblika. Važno je pravilno navodnjavanje i prihrana kako bi prinos bio što veći. Za okopavanje treba mnogo radne snage, a i štetočine treba pažljivo kontrolisati – zaključuje Milovan za Kurir.
(Kurir)