MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE! NIU „MIIC” organizuje izložbu: Radove slati do kraja godine

12:52

07.12.2022

Podeli vest:

Privatna arhiva

 

Zemlje članice Organizacije ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) usvojile su 16. novembra Deklaraciju o principima tolerancije i taj dan se u celom svetu obeležava kao Dan tolerancije. Da bi tolerancija postojala, mora postojati volja i spremnost da se prihvati nešto drugačije od onoga na šta smo navikli ili u šta lično verujemo.
Međunarodni dan tolerancije podseća sve ljude u svetu da je poštovanje i uvažavanje različitosti uslov mira, stabilnosti i napretka naroda i država. Mnoge stvari mogu biti različite: mišljenja, uverenja, stavovi, etnička pripadnost i religija, društvene razlike, boja kože, oči, visina, težina… Potrebno je samo prihvatiti da nismo svi isti i da je lepota u tome. Ako je neko drugačiji od nas, može samo da nam proširi vidike i obogati svakodnevicu.

Potrebno da deca uče o toleranciji

U saopštenju NIU „Makedonski informativni i izdavački centar” između ostalog stoji:
„Imajući u vidu da je Srbija složena i pluralna sredina, u kojoj žive pripadnici velikog broja etničkih zajednica, gde se govore različiti jezici i ispovedaju različita verovanja, ističemo da su za dalji razvoj i napredak društva izuzetno važni odnosi međunacionalnog poštovanja, solidarnosti i tolerancije. Potreba da deca uče o toleranciji proizilazi iz složene prirode društva u kome žive i iz potrebe da vode smislen i produktivan život, u kome su individualne i kolektivne razlike prednost, a ne nedostatak. Koristimo ovu priliku da podsetimo sve društvene aktere na reči Deklaracije Uneska o principima tolerancije u kojoj se navodi da tolerancija nije samo moralna, već i zakonska obaveza. Od poštovanja ovog zahteva zavise ljudska prava, osnovne slobode i mir, demokratija, vladavina prava i sveukupni napredak. Tolerancija mora da se promoviše kao aktivan stav, pa smo duboko uvereni da time dajemo skroman doprinos obrazovanju građana koji treba da budu otvoreni za druge kulture, sposobni da poštuju slobodu i ljudsko dostojanstvo svakog pojedinca i da rešavaju probleme nenasilnim sredstvima.”

Garantovanje ljudskih prava

U ovom tekstu NIU „MIIC” takođe piše:
„Svi možemo da se setimo da ljudska prava i ravnopravnost među ljudima nisu mogući bez tolerancije. Zato je neophodno omogućiti svakom pojedincu, bez obzira na naciju, veru, pol, invaliditet, socijalni status ili bilo koje drugo lično svojstvo, da ravnopravno uživa sva ljudska prava i slobode koje Ustav i zakoni Srbije garantuju svima. Zajedno moramo pronaći načine da pružimo šansu za dijalog, kulturu mira i nenasilja i stvorimo uslove za razvoj i prosperitet svih država, naroda i etničkih zajednica. Pozivamo vas da se zajedno, još odlučnije i uspešnije, izborimo s netolerancijom i diskriminacijom, da iskorenimo ove pojave i izgradimo društvo s ljudskim likom, u kome su ljudsko dostojanstvo i jednakost među ljudima neprikosnovene društvene vrednosti koje svesno prihvatamo kao društvo, jer bez njih nema mira, stabilnosti i napretka.”
U skladu s navedenim, izdavačka kuća NIU „MIIC” povodom Međunarodnog dana tolerancije organizovaće izložbu radova dece uzrasta od pet do sedamnaest godina pod nazivom „Mala umetnost cveta dok sloboda čeka”. Kao mali učitelji, svojim radovima u različitim tehnikama pokazaće šta su stvarne vrednosti, šta ih muči i šta ih raduje, odnosno šta za njih znači tolerancija.
„Sigurni smo da niko neće ćutati pred njihovom kreativnošću, maštom, ali i promišljenošću, lucidnošću i duhovitošću. Svi pristigli radovi biće objavljeni u našem dečjem časopisu ’Sunica’, a svaki mali umetnik biće posebno promovisan, jer makedonska zajednica u Srbiji to sigurno zaslužuje. Mi, kao posebno miroljubiv narod, svakako smo jedan od promotera tolerancije, stoga ovim oglasom, svojevrsnim javnim pozivom, pozivamo sve naše najmlađe da se pridruže akciji i pošalju nam svoje crteže ili kompozicije na temu tolerancije”, navodi se u saopštenju.
Svi radovi se mogu poslati poštom na adresu Generala Petra Aračića 2c, 26000 Pančevo, ili skenirani na imejl miumiic.srb@gmail.com. Radove slati do kraja godine.
O. S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.