PORODICE POGINULIH ČEKAJU PRAVDU 31 godina od napada na Tuzlansku kolonu VIDEO

14:19

15.05.2023

Podeli vest:

Printscreen/RTRS

BANJALUKA – Preživeli pripadnici nekadašnje Jugoslovenske narodne armije (JNA), članovi stradalih vojnika i predstavnici vlasti Republike Srpske (RS) položili su danas cveće na Brčanskoj Malti u Tuzli, obeležavajući 31 godinu od napada na kolonu JNA prilikom povlačenja iz tog grada.Oni su u pratnji policije prošetali gradom do mesta stradanja vojnika, gde su položili cveće i odali poštu poginulim vojnicima JNA.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Danijel Egić izjavio je da je napad na kolonu JNA 15. maja 1992. godine „zločin bez kazne“, navodeći da je kolona JNA napadnuta mada je prethodno bilo dogovoreno mirno povlačenje njenih pripadnika iz Tuzle.

„Žrtve, odnosno porodice poginulih i ranjenih čekaju pravdu i ovaj, kao i prethodni zločin vrlo sličan ovome, a to je Dobrovoljačka ulica, ostali su bez sudskog epiloga. Porodice čekaju pravdu, a našim saborcima neka je večna slava i laka crna zemlja“, izjavio je Egić.

Posle povratka iz Tuzle u Bijeljini je na groblju Pučile održan parastos kod spomen-kosturnice, gde su položeni venci i cveće.

Pripadnici Teritorijalne odbrane i tuzlanske policije, kao i paravojne formacije „Zelene beretke“ 15. maja 1992. godine napali su kolonu JNA koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebalo da napusti tuzlansku kasarnu.

Tom prilikom su ubijena 54 pripadniika JNA, 78 ih je ranjeno, dok su 44 pripadnika JNA zarobljena.

Nekadašnji starešina tuzlanske policije Ilija Jurišić je 2009. godine u Beogradu prvo osuđen na 12 godina zatvora, zbog napada na „Tuzlansku kolonu“, ali je 2010. pušten na slobodu.

Proces je vraćen na početak, a 2013. godine Jurišić je na ponovoljenom suđenju oslobođen svih optužbi.

(Pančevac/Foto: RTRS)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.