DUALNO OBRAZOVANJE: Spona između školstva i privrede

Grad Pančevo ima odličnu saradnju s Kancelarijom za dualno obrazovanje najviše zbog razvoja projekta trening centra koji će se uskoro nalaziti u Mašinskoj školi

15:01

26.08.2024

Podeli vest:

Foto: Milan Šupica

Prezentacija tri konkursa za finansijsku podršku učenicima i poslodavcima uključenim u dualno obrazovanje održana je danas, 26. avgusta, u velikoj sali zgrade Gradske uprave. Pred privrednicima i predstavnicima škola iz Pančeva, Južnog Banata i dela Beograda govorili su prof. dr Gabrijela Grujić, v. d. direktora Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija, njena asistentkinja iz Kancelarije Jelena Perućica, i pravni konsultant Vladimir Bojković.

Pre samog događaja, novinarima su se obratili Predrag Stojadinov, zamenik gradonačelnika Pančeva, i prof. dr Gabrijela Grujić. Stojadinov je rekao:

– S ponosom mogu da kažem da je danas Grad Pančevo spona između obrazovanja i privrede. Dualno obrazovanje je jedan od glavnih aspekata razvitka modernog društva: pre svega se to odnosi na škole, a isto tako i na renomirane kompanije, gde s renomiranim stručnjacima učenici nadograđuju praktične veštine, pripremaju se za život koji ih čeka po završetku srednjih škola, razvijaju radne navike i postaju zreli ljudi.

Zamenik gradonačelnika je dodao da Grad Pančevo ima odličnu saradnju s Kancelarijom za dualno obrazovanje, pre svih s profesorkom Grujić, čestom gošćom našeg grada, i to zbog razvoja projekta trening centra koji će se nalaziti u Mašinskoj školi, a samo je pitanje trenutka kada će centar početi da radi, s čime će s realizacijom krenuti dodatne kvalifikacije i prekvalifikacije.

Prof. dr Gabrijela Grujić je naglasila da dualno obrazovanje umrežava privredu sa obrazovanjem i kazala da na sastanak dolaze predstavnici škola i privrednika koji ispunjavaju uslove tri konkursa. Objasnila je:

– Čak 98 miliona dinara je Vlada Srbije obezbedila za realizaciju ovih konkursa. Dva konkursa je objavila Kancelarija za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija. Prvi konkurs se odnosi na veliku pomoć našim učenicima koji su se ove godine opredelili za deficitarna zanimanja iz devet područja rada: oni će preko zagarantovane sume što nude privrednici imati po pet hiljada dinara svakog meseca tokom školovanja. Važno za te mlade ljude je što će prvi put imati svoje račune i platne kartice, pa će moći odmah da vide benefite posvećenosti dualnom obrazovanju – da u realnom radnom okruženju shvate da ih u budućnosti čekaju dostojanstven život i velike plate ako savladaju sve što je predviđeno planom i programom.

Drugi konkurs se odnosi na podršku privrednicima. Prof. dr Gabrijela Grujić je podvukla da su mikro i mala preduzeća često u prethodnim razgovorima imala inicijativu da preuzmu veći broj učenika, ali s obzirom na to da postoje finansijski uslovi propisani zakonom Kancelarija im sada pomaže tako što oni mogu da se jave na ovaj konkurs, pa će im 50 odsto uloženih sredstava biti refundirano.

Treći poziv u visini od 50 miliona dinara raspisalo je Ministarstvo privrede, a realizuje ga zajedno s Kancelarijom za dualno obrazovanje. Tu učestvuju i mikro i mala i srednja preduzeća, a namenjen je i učenicima završnih godina i, naravno, instruktorima koji aktivno i u skladu sa zakonom učestvuju u procesu učenja kroz rad. Gledali smo da kroz ova tri konkursa pokrijemo celokupni sistem dualnog obrazovanja i sve aktivne učesnike – navela je direktorka Kancelarije.

Predstavnici škola i privrednici bili su vidno zadovoljni upriličenom prezentacijom.

(Opširnije u štampanom izdanju)

(Pančevac / S. Trajković)

DUALNO OBRAZOVANJE Ova škola pokazuje da mladi ipak žele da budu i bravari i zavarivači

OKO 500 POSLODAVACA PRIJAVILO SE ZA MODEL DUALNOG OBRAZOVANJA Evo koji su najtraženiji obrazovni profili

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.