OKO 500 POSLODAVACA PRIJAVILO SE ZA MODEL DUALNOG OBRAZOVANJA Evo koji su najtraženiji obrazovni profili

13:16

08.02.2024

Podeli vest:

Pixabay

Za učešće u modelu dualnog obrazovanja za sledeću školsku godinu prijavilo se oko 500 poslodavaca koji će otvoriti oko 4.300 mesta za učenje. Među najtraženijim obrazovnim profilima su bravari-zavarivači, industrijski mehaničari, električari, tehničari mehatronike, ali i trgovci, kuvari i konobari.

Mirjana Kovačević iz Centra za edukaciju i dualno obrazovanje Privredne komore Srbije kaže da se informacije o prijavama poslodavaca dostavljaju Kancelariji za dualno obrazovanje Ministarstva prosvete, te da postaju i sastavni deo konkursa za upis u srednje škole, koji se obično objavljuje u maju.

Učenici koji pohađaju dualni model obrazovanja imaju pravo na naknadu od firmi za svaki čas proveden u učenju kroz rad i ta naknada iznosi 70 odsto od minimalne cene rada, napominje Kovačević.

Pokazalo se, kaže Kovačević, da polovina učenika koji pohađaju dualnu nastavu ostaje da rade u struci, a mnogi se zaposle u kompanijama u kojima su i započeli praksu.

Privredna komora Srbije će u martu organizovati i Dan otvorenih vrata za dualno obrazovanje u cilju informisanja učenika i njihovih roditelja.

(Pančevac/Dnevnik)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.