PANČEVO: Pod sloganom „Na krilima reči” svečano otvoren 52. EX TEATAR FEST

Ex teatar Fest nije samo kulturni događaj, nego simbol slobode, kreativnosti i umetničke hrabrosti, poručio Darko Ješić, član Gradskog veća zadužen za kulturu na otvaranju jedne od najstarijih pančevačkih kultunih manifestacija

10:06

05.10.2024

Podeli vest:

Foto: Gradska uprava
Direktorka Doma omladine, Ivana Ivanovski i Darko Ješić, član Gradskog veća, na otvaranju 52. Ex teatar Festa

U dvorani „Apolo“ svečano je otvoren 52. Ex teatar Fest, koji Pančevo na najbolji način predstavlja na alternatvinoj pozorišnoj sceni Srbije, pa i regiona.

Dom omladine koji je od osnivanja njegov organizator i domaćin, i ovaj put nam dovodi neka od najinteresantnijih ostvarenja kada su u pitanju male i eksperimentalne trupe ili projekti pojedinaca.

Slogan „Na krilima reči“, po zamisli ovogodišnje selektorke Simone Stanković, otkriva nam i poveznicu sedam predstava i radionica, koje ćemo videti i u kojima ćemo učestvovati u toku tri dana.

Da su ovom Festivalu Pančevci veoma privrženi i da je uvek bio ne samo manifestacija, nego simbol slobode, kreativnosti i umetničke hrabrosti, ocenio je na otvaranju i Darko Ješić, član Gradskog veća zadužen za kulturu i omladinu.

– Ex teatar Fest okuplja umetnike i publiku koji veruju da moć pozorišta pomera granice i otvara nove perspektive. On nije samo običan pozorišni događaj. Mnogo više je od toga, zato što predstavlja platformu za razmenu ideja, za hrabro istraživanje novih formi i za postavljanje pitanja na koja nemamo uvek jednostavne odgovore. Posebno želim da istaknem važnost svih umetnika koji učestvuju u ovom festivalu. Njihov rad inspiriše i izaziva, pokreće i menja. Uveren sam da će i ovogodišnji festival doneti nova uzbudljiva ostvarenja i iskustva, koja će nas sve oplemeniti i inspirisati – kazao je Darko Ješić, obraćajući se publici u prepunoj sali dvorane „Apolo”.

On je istakao i da je Pančevo ponosno na ovaj Festival, koji predstavlja jedan od ključnih delova njegove tradicije, te da će uvek imati podršku Grada.

A da će ovaj Festival biti dobar umetnički doživljaj najavila nam je i predstava „Čeznem da vam kažem”, koja je odigrana nakon otvaranja. U muzičko-poetski doživljaj Milorad Damjanović, Nataša Radovanović i Pavle Joksimović spojili su „reči” Vaska Pope, Desanke Maksimović, Jovana Dučića, Miroslava Antića…

Ex teatar Fest nastavlja se danas već u 14 časova predstavom „Duh je naša domovina” Srpskog pozorišta iz Budimpešte u kojoj će nas osvajati reči Danila Kiša i na srpskom i na mađarskom. U 18.30 čeka nas dramska radionica pod nazivom „Muzej živi” u Narodnom muzeju Pančevo gde će po zamisli autorke Aleksandre Jelić posetioci, kao aktivni učesnici, istraživati umetnička dela i istorijske predmete. A u 20.30 u dvorani „Apolo” Nikola Rakočević igra monodramu pod nazivom „Recite nam nešto o sebi” koji nas dobro asocira da je reč o čuvenom pitanju koje poslodavci skoro uvek postavljaju svojim potencijalnim uposlenicima.

Radionica „Muzej živi”Foto: promo

A verovatno ćete sutrašnji izlazak, u nedelju u podne, uzdići ako odete i u „Apolo” na plesnu predstavu „Na koncu” Mine Ćirić u kojoj se četiri marionete batrgaju na nitima koje ih kontrolišu u nastojanju da se oslobode svaka svog ličnog problema. I onda, takođe u „Apolu“ dolaze nam reči o veri i ljudskoj prirodi iz „Velikog inkvizitora” od 16.30, u predstavi Borjanke Ljumović. I na kraju festivala u 20.30 čeka nas psihoterapeutski šou pod nazivom „Nina?” Nikoline Vujević, kada ćemo se poigravati i sa sopstvenim osećajima straha i nesigurnosti.

Predstava „Nina?”Foto: promo

Karte su podeljene, pa ćete možda na neku predstava jedino ući, ako budete uporni i ako neko ipak odustane od dolaska.

(Pančevac / N. S.)

Dejan Mrkalj Mrki: Godine čiste ljubavi prema rokenrolu

„Umetnost vode” – tema ovogodišnjeg Salona umetnosti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.