ISTORIJSKI ARHIV PANČEVO: Izložba „300 godina pivarstva u Pančevu” u čast jubileja kojim retko koji grad može da se pohvali

15:27

14.12.2022

Podeli vest:

Promo Istroijski arhiv u Pančevu

U Galeriji Istorijskog arhiva u Pančevu, u četvrtak 15. decembrau 19 sati biće otvorena izložba „300 godina pivarstva u Pančevu”, autorke Jelene Jakšić.

Izložbom „300 godina pivarstva u Pančevu“ Istorijski arhiv u Pančevu želi da obeleži jedan izuzetno značajan jubilej kojim malo koji grad može da se pohvali. Sve je počelo 1722. godine kada je Zemaljska administracija sklopila ugovor sa Abrahamom Kepišom, Jevrejinom iz Požuna (Bratislava) da u sedištima distrikta opremi pivare i pecare rakije i otpočne proizvodnju.

Tokom XVIII veka zakupci prava na vrenje piva u Pančevu su se smenjivali. U dokumentima se pominju: Volf Mencer, Lorenc Šlezinger, Filip Bauer, Peter Solderer, Nikolaus Vidmeser i Sebastijan Kracajzen, koji je prvi uspeo da pivaru kupi, odnosno da je prenese u privatno vlasništvo 1781. godine.

Istorijski arhiv u Pančevu

Kakva je dalja sudbina pivare i sa kakvim se izazovima i problemima suočavala  tokom istorije posetioci će saznati kroz ovu izložbu, koju nikako ne treba propustiti!

Izložbu „300 godina pivarstva u Pančevu” Jelene Jakšić, podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije u okviru Konkursa za finansiranje ili sufinansiranje projekata iz oblasti otkrivanja, prikupljanja, istraživanja, dokumentovanja, proučavanja, vrednovanja, zaštite, očuvanja, predstavljanja, interpretacije, korišćenja i upravljanja arhivskom građom u 2022. godini.

Izložbu su pomogli i Arhiv Vojvodine, koji je ustupio dokument iz najranijeg perioda razvoja pivare, akademski slikar i profesor Željko Komosar, koji je ustupio radove u digitalnom obliku i Trajan Popesku, saradnik Istorijskog arhiva u Pančevu.

(Pančevac/Istroijski arhiv u Pančevu)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.